Openbare bibliotheek Amsterdam


Prinses Laurentien en Sieb Posthuma schrijven samen kinderboek

19 mrt 2009 - 15:43
Laurentien_leest_voor_(Odi_Busman)
Sieb Posthuma Moddervettehaan
H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden en illustrator en kinderboekenschrijver Sieb Posthuma ontwikkelen een nieuw kinderboekenproject, Mr Finney. De publicatie van het eerste Mr Finney-boek staat gepland voor oktober 2009. De reeks is een idee van Prinses Laurentien en wordt ruim voorzien van illustraties van Sieb Posthuma. Het wordt een reeks voorleesboeken voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

Met Mr Finney scheppen de auteurs zowel in woord als in beeld een compleet nieuw karakter. Mr Finney is een `cool' en kordaat, maar ook vertederend vis-mens. De auteurs kruipen in de huid van kinderen en stellen op niet-moraliserende wijze wezenlijke vragen aan de orde over hoe wij met onze planeet omgaan. De verhalen spreken tot de verbeelding: de jonge lezer wordt meegesleept in de spannende en onverwachte belevenissen van Mr Finney en andere wezens; volwassenen worden op humorvolle wijze geconfronteerd met de absurditeit van de wereld die zij zelf hebben gecreëerd.

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) is bijzonder verheugd en trots op dit bericht. Het eerste contact tussen Prinses Laurentien en Sieb Posthuma ontstond doordat de prinses als eregast bij de opening van de nieuwe Centrale Bibliotheek (op 070707) aanwezig was en als openingshandeling een verhaal - speciaal voor die gelegenheid door Sieb Posthuma geschreven en geïllustreerd - heeft voorgelezen (Tippie, de verhalenvangster, Querido 2007).

Bij de voorbereidingen van dit boek en de openingshandeling werd de basis gelegd voor de huidige samenwerking tussen Prinses Laurentien en Sieb Posthuma, die nu resulteren in het gepresenteerd nieuwe kinderboekenproject, Mr Finney.

Afgelopen vrijdag werd in de Centrale Bibliotheek een overzichtsexpositie geopend met originele illustraties van Sieb Posthuma en werd bekend gemaakt dat de Openbare Bibliotheek Amsterdam alle originelen van Tippie, de verhalenvangster heeft aangekocht.

Prinses Laurentien richtte in 2004 de Stichting Lezen & Schrijven op, de stichting die zich met succes inzet om ongeletterdheid terug te dringen. De prinses wordt veelvuldig betrokken bij (voor)leesprojecten voor kinderen en volwassenen en wordt in de media vaak als `de taalprinses' en `Voorleesmoeder van Nederland' bestempeld. Prinses Laurentien en prins Constantijn hebben drie kinderen: Eloise (6), Claus-Casimir (4) en Leonore (2).

Sieb Posthuma is één van de meest toonaangevende illustratoren en kinderboekenauteurs in Nederland . Hij maakt werk dat zowel door volwassenen als kinderen wordt gewaardeerd: van talloze omslagillustraties (o.a. Simon Carmiggelt en het verzamelde werk van Thomas Mann) tot het schrijven en illustreren van diverse (prenten)boeken, zoals Rintje. Hij won diverse prijzen en verschijnt in diverse talen.