Gemeente Capelle a/d IJssel

'Uitspraak rechter verwarrend': burgemeester in hoger beroep Burgemeester Joke van Doorne van de gemeente Capelle aan den IJssel gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter van 5 februari 2009. Zij vindt dat de uitspraak van de rechter voor verwarring zorgt bij de uitvoering van de Wet Tijdelijk Huisverbod. De rechter gaf aan dat de burgemeester juist had gehandeld bij het opleggen en verlengen van een tijdelijk huisverbod, maar heeft het verlengingsbesluit van het tijdelijk huisverbod vernietigd. Dit terwijl de rechter, naar oordeel van de burgemeester, ook de mogelijkheid had gehad om deze in te korten of te schorsen.

Oplegging tijdelijk huisverbod & verlenging
Op 21 januari 2009 legde burgemeester Joke van Doorne een tijdelijk huisverbod op vanwege acuut dreigend huiselijk geweld. De burgemeester verlengde dit huisverbod op 30 januari 2009 onder meer omdat de man zich onvoldoende had ingespannen om hulpverlening te aanvaarden. De man tekende bij de rechtbank in Rotterdam beroep aan tegen het tijdelijk huisverbod en de verlenging. Volgens de rechter heeft de burgemeester in beide besluiten juist gehandeld omdat de aanwezigheid van de man in de woning "ernstig en onmiddellijk gevaar opleverde voor de veiligheid van zijn vrouw".

Oordeel rechter verwarrend voor uitvoering van de wet De rechter oordeelde tegelijkertijd dat de verlenging van het tijdelijk huisverbod niet in stand kon blijven. De reden hiervan was dat tijdens de zitting bleek dat de man inmiddels therapie had aanvaard. De rechter oordeelde dat de beslissing van de burgemeester om het tijdelijk huisverbod te verlengen op 30 januari vernietigd dient te worden. Deze uitspraak om de beslissing van de burgemeester nietig te verklaren is verwarrend. "Beter had de rechter de termijn van de verlenging kunnen inkorten of kunnen schorsen", aldus Van Doorne. Om duidelijkheid te creëren voor de uitvoering van de Wet Tijdelijk Huisverbod in de toekomst, gaat de burgemeester in hoger beroep.

Huisverbod
Iemand die het huisverbod opgelegd krijgt, mag tijdelijk zijn woning niet in. Het huisverbod wordt opgelegd bij een acute dreiging van huiselijk geweld of kindermishandeling. De gewonnen tijd wordt gebruikt om voor beide partijen hulpverleningstrajecten te starten. Het huisverbod duurt minimaal tien en maximaal 28 dagen. In die periode mag de 'uithuisgeplaatste' de woning niet in en ook geen contact met huisgenoten opnemen.

Burgemeester legt het huisverbod op
Het huisverbod wordt in de vorm van een beschikking uitgereikt door de burgemeester of door de politie indien zij daartoe wordt gemandateerd. De burgemeester kan afhankelijk van de situatie het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Een uithuisgeplaatste die zich niet aan het huisverbod houdt, kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen of een taakstraf. De uithuisgeplaatste heeft de mogelijkheid om tegen het huisverbod in beroep te gaan bij de bestuursrechter. In Capelle aan den IJssel zijn inmiddels aan drie personen een tijdelijk huisverbod opgelegd.

Noot voor de redactie/

Gemeente Capelle a/d IJssel