Senternovem

19-03-2009 | Transition Towns Nederland

Transition Towns zijn lokale gemeenschappen (grote en kleine steden, dorpen, wijken, eilanden) die zelf aan de slag gaan om hun manier van wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk te maken. Peak Oil en klimaatverandering zijn de belangrijkste drijfveren om in actie te komen voor verandering van onderop!

Transition Towns gaan over oplossingen en laat zien hoe je die zelf organiseert. Het Transition Towns-concept doet een beroep op de eigen inzichten, wijsheid, creativiteit en ervaringen van gewone mensen. Transition Towns zijn gebaseerd op de kracht van de lokale gemeenschap.

De Transition initiatieven hebben een ambitieus doel: je eigen stad, wijk, dorp of (ei)land voorbereiden op de combinatie van een permanente oliecrisis (Peak Oil), de klimaatcrisis, en de noodzaak om te schakelen naar een economie die niet afhankelijk is van fossiele brandstoffen. En dat kan!

Een Transition Town-initiatief komt tot stand volgens een twaalf stappen-plan. Voordat een initiatief zich een echte `Transition Town' mag noemen, dient te worden voldaan aan aantal international gehanteerde criteria.
Deze aanpak is inmiddels succesvol beproefd in vele tientallen steden en dorpen, aanvankelijk in Groot-Brittannië, maar inmiddels wereldwijd, en ook in Nederland!

Sinds september 2008 is in Nederland een groep mensen de mogelijkheden van Transition Towns in Nederland aan het verkennen.

Hun enthousiasme was zo groot, dat ze besloten ermee aan de slag te gaan. En inmiddels, pas enkele maanden later, zijn er in Nederland al lokale initiatieven in minstens dertig plaatsen.

Meer weten / lezen? Kijk op http://transitiontowns.nl