Terugkomst mariniers EU-missie Tsjaad

Plaatsvervangend Directeur Operaties commodore Ralf Reefman en commandant van het Korps Mariniers brigade-generaal der mariniers Rob Verkerk verwelkomen aanstaande zaterdag 21 maart de circa zestig mariniers die deelnamen aan de EU-missie in Tsjaad op vliegbasis Eindhoven.

Het eerste mariniersbataljon van het Korps Mariniers heeft tien maanden lang nabij de Soedanese grens deel uitgemaakt van een Iers bataljon op Camp Ciara in de plaats Goz Beida. De missie vond plaats onder de vlag van EUFOR. De missie is 15 maart 2009 overgenomen door de Verenigde Naties onder de naam MINURCAT.

Deze grootste Europese militaire operatie tot nu toe, is erop gericht burgers en vluchtelingen te beschermen tegen bandieten en opstandelingen. In Tsjaad verblijven 250.000 vluchtelingen uit Darfur. Bij aanvang van hun uitzending werden de mariniers geconfronteerd met rebellen die NGO's en vluchtelingen bedreigden. Het peloton wist de rebellen tot omkeer te dwingen en verdere escalatie te voorkomen. Met deze specifieke taak voor EUFOR hebben de mariniers onder moeilijke omstandigheden een goede bijdrage geleverd.

Noot aan redacties (