Gemeente Brummen


Veel bezoekers en ideeën bij burgerdebat Brummen

(Oorspronkelijke publicatie datum: 19-03-2009)

Het burgerdebat op woensdagavond 18 maart over het nog op te stellen centrumplan voor Brummen was drukbezocht. De aanwezigen namen deel aan workshops om te komen tot ideeën en wensen voor een vernieuwd centrum. Deze ideeën worden als bouwstenen gebruikt voor de planvorming. Het is de bedoeling dat er eind dit jaar een gedragen, haalbaar plan ligt voor de verbetering van het centrum van Brummen.

Wat zijn de wensen en ideeën?
Aan het begin van de avond werd een filmpje getoond. Daarin kwamen Brummenaren aan het woord over wat ze van het centrum vinden. Herkenbare meningen, zo kon men uit de reacties van de zaal opmaken. Bewoners, organisaties en ondernemers konden vervolgens zelf aan de slag in workshops met verschillende themas.

Het ideale toekomstbeeld dat veel aanwezigen hebben is dat van een centrum met een verblijfsfunctie. Het autoverkeer wordt afgeremd en er is meer aandacht voor fietsers en voetgangers. Parkeren is wel gratis, maar lang parkeren ziet men liever buiten het centrum. Het is mogelijk om al winkelend een rondje in het centrum te lopen, in plaats van één straat op en neer te lopen. Het plein moet weer levendig worden met meer kleinschalige horeca eromheen. Zomers is het gezellig toeven op een terrasje, voor jong en oud. De meningen zijn verschillend over de Ambachtstraat. Uniek is hij wel, met wonen en winkelen samen. Sommigen vinden dit juist prima, anderen zien liever een knusse winkelstraat die bij het centrum hoort. Een doorsteek bij de Rabobank is volgens de meesten een goed idee. Plein 5 is een uitstekende locatie om zorg-, welzijns- en culturele voorzieningen te clusteren. Tot slot kan Brummen ook laten zien dat zij trots is op haar historie. Er is nu best veel cultuur en historie, maar te weinig samenhang of binding. Er zijn dan ook volop kansen voor kleinschalige recreatieve activiteiten.

Wethouder Eef van Ooijen benadrukte dat tijd een belangrijke factor is, zeker gezien de huidige economische omstandigheden. Dat wil niet zeggen dat we niet voorvarend van start gaan, maar niet alles kan in één keer. Het plan geeft onze ambities aan voor de komende 5 tot 10 jaar. Uiteraard kijken we ook naar de haalbaarheid.

Hoe verder?
Alle uitkomsten uit de workshops worden gebundeld tot een Nota Burgerdebat. Voor de zomer vindt hierover een terugkoppeling plaats. Een aantal bewoners, ondernemers en afgevaardigden van organisaties neemt deel in een werkgroep die de gemeente gaat adviseren over de inhoud van het plan. Het streven is om het centrumplan begin 2010 gereed te hebben. Halverwege 2010 kan de uitvoering beginnen, mogelijk op onderdelen eerder. De uitvoering zal komende jaren geleidelijk plaatsvinden. Het centrumplan is een soort kapstok voor concrete plannen die op basis daarvan ontwikkeld worden.