CDA

Jonker: zeer bezorgd over humanitaire gevolgen oorlog tussen Georgië en Rusland

Deze week bezocht CDA kamerlid Corien Jonker de in Georgië gelegen regio Zuid Ossetië. Zij was daar namens de Raad van Europa om de humanitaire gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Georgië waar te nemen.

Vorig jaar november werd haar nog de toegang ontzegd, nu kon door diplomatiek overleg met de Russische Federatie, de Zuid Ossetische autoriteiten en Georgië de reis wel doorgaan.

Jonker bezocht veel dorpen in de regio die voor het recente conflict onder controle stonden van de Georgische autoriteiten. âDeze dorpen bestaan niet langer, er is alleen nog maar puinâ, zo constateerde zij. Het is voornamelijk schade, veroorzaakt na de oorlog. Volgens Jonker moeten de Zuid Ossetische autoriteiten en de Russische autoriteiten hiervoor hun verantwoordelijkheid nemen.

De CDAâster constateerde dat er zonder enige twijfel aan beide kanten van het conflict mensenrechtenschendingen plaats hebben gevonden gedurende de oorlog, deze dienen onderzocht te worden. âIn Zuid Ossetië was ik vooral bezorgd over de beschuldigingen van aanvallen op burgers door het Georgische leger, in het bijzonder aanvallen op vluchtelingenâ. Volgens Jonker dienen betrokkenen hierbij zich te verantwoorden voor schending van mensenrechten of humanitair recht.

âDit conflict kent geen winnaars, enkel verliezers. De mensen in Zuid Ossetië worden geheel in beslag genomen door hun veiligheid, zij vrezen een hervatting van de oorlogâ, zei Jonker. In de directe humanitaire noden is voorzien, maar het nodige dient nog gedaan te worden om de beschadigde eigendommen te repareren en om mensen weer in hun basale levensonderhoud te laten voorzien. Het Kamerlid noemde de littekens diep en zichtbaar onder de bevolking die is achtergebleven in Zuid Ossetië, de uit Noord Ossetië teruggekeerde Zuid Ossetische vluchtelingen en de etnische Georgiërs die zijn verdreven en wiens eigendommen totaal zijn vernietigd.

Jonker bereidt in haar hoedanigheid als voorzitter van de Migratie en Vluchtelingen Commissie van de Raad van Europa een rapport voor over de humanitaire gevolgen van de oorlog tussen Georgië en Rusland, gericht op de situatie in Zuid Ossetië. Dit rapport zal worden vastgesteld in de vergadering van deze Commissie op 27 maart 2009 in Den Haag. De Parlementaire Assemblee zal er op woensdag 29 april 2009 in Straatsburg over debatteren

---