Gemeente Nijmegen

Koninklijke onderscheiding voor huisartsen Giesen en Levelink deze

19/03/2009

Dr. P.H.J. Giesen (57) en drs. J.H. Levelink (63) ontvingen op donderdag 19 maart beiden een Koninklijke onderscheiding voor hun bijzondere verdiensten voor de huisartsenzorg, en met name de Coöperatieve Huisartsendienst Nijmegen.

Dr. P.H.J. Giesen (57), Officier in de Orde van Oranje Nassau Paul Giesen startte zijn carrière als huisarts in het Nijmeegse gezondheidscentrum `t Weeshuis. Hij was een van de initiatiefnemers voor dit centrum dat in 1983 werd opgericht. Begin jaren '90 werd hij afgevaardigde voor het Medisch Ondersteunings Team Ambulancezorg Nijmegen, namens de toenmalige Regionale Huisartsen Vereniging Nijmegen en Omstreken. Hij wist de Nijmeegse huisartsen te overtuigen om massaal deel te nemen aan een vernieuwend project om de schade van een acuut hartinfarct te beperken, door de patiënt thuis al medicijnen via een infuus toe te dienen.

Dr. Giesen richtte de Commissie Kwaliteit Spoedeisende Hulp op en werd voorzitter. Hieruit volgde de oprichting van Coöperatieve Huisartsendienst Nijmegen in 1999, één van de eerste huisartsenposten in Nederland. Giesen was bestuursvoorzitter tot 2002, maar speelde ook nog een belangrijke rol in het omvormingsproces van de CHN tot Coöperatie voor Integrale Huisartsgeneeskundige Zorg in 2008. Hij is voorzitter van de benoemingscommissie van de CIHN.

Als lid van het Team Ambulancezorg Nijmegen leverde Paul Giesen verder een belangrijke bijdrage aan de samenwerking tussen huisarts en ambulancezorg. Ook was hij nauw betrokken bij de vorming van de Traumaregio Nijmegen, met Nijmegen als thuisbasis voor de traumahelikopter. Verder was hij voorzitter van een werkgroep van het Nederlands Huisartsen Genootschap rond de huisartsgeneeskundige inbreng in de acute ketenzorg. Hij is mede-auteur van de NHG-Standaard Zwangerschap en kraambed.

In 2007 is Giesen gepromoveerd op het proefschrift `Quality of out-of-hours primary care in the Netherlands'. Met jarenlang onderzoek heeft hij aangetoond dat de kwaliteit van de acute zorg 's avonds, 's nachts en in weekends in Nederland goed is, maar dat er nog altijd verbeterpunten blijven. Hij wordt in Nederland gezien als de wetenschappelijke expert op dit terrein.

Drs. J.H. Levelink (63), Ridder in de Orde van Oranje Nassau Herman Levelink is al meer dan 32 jaar huisarts in de Nijmeegse wijk Lindenholt. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van Wijkgezondheidscentrum Lindenholt tussen 1974 en 1977. Levelink werkt al ruim twintig jaar en als één van de eersten aan een (digitaal) patiëntenregistratiesysteem dat patiënten kunnen inzien. Lindenholt heeft recent een patiëntenportaal gerealiseerd, zodat patiënten toegang hebben tot hun eigen medicatiedossier.

Sinds 1999 is drs. Levelink ICT-adviseur van de Coöperatieve Huisartsendienst Nijmegen (CHN). In 1999 had de huisartsenpost nog geen geautomatiseerd patiëntenregistratiesysteem. Levelink heeft hieraan een grote bijdrage geleverd. Vanuit de centrale huisartsenpost had men echter nog geen inzage in de dossiers van de eigen huisarts. Begin 2005 heeft Nijmegen zich aangemeld om één van de koplopers van Nederland te worden voor het Waarneemdossier huisartsen (WDH) en het Elektronisch medicatiedossier (EMD). Levelink heeft daar namens de CHN veel bij geadviseerd. Door zijn jarenlange ervaring doorziet hij politieke processen en belangen bij de totstandkoming van een Elektronisch Patiënten Dossier.

Daarnaast was Herman Levelink van 1988 tot 2000 lid van de Raad van toezicht van het Psychiatrisch Centrum Nijmegen. Hij was een van de pioniers en wist de Nijmeegse gemeenschap te overtuigen dat een psychiatrisch ziekenhuis in de omgeving nodig was.

Sinds 1994 is Levelink registrerend huisarts in het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg. Leden van dit netwerk registreren gegevens over de zorg aan hun patiënten ten behoeve van onderzoek. Ook is hij sinds 1998 bestuurder van de gebruikersvereniging Atlas, voor gebruikers van vijf verschillende huisartsinformatiesystemen.

Op donderdag 19 maart om 13.45 uur reikte burgemeester Thom de Graaf de Koninklijke onderscheidingen uit op het lustrumsymposium ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de coöperatieve huisartsendienst in De Vereeniging.