Gemeente Dongen

Dag van de Leerplicht

Publicatiedatum: 19-3-2009

Om de leerplicht eens positief in het zonnetje te zetten is een aantal jaren geleden de dag van de Leerplicht in het leven geroepen. Het landelijke thema dit jaar is School? Bekijk 'teens anders!. De gemeente Dongen besteed aandacht aan deze dag door onder andere een wedstrijd voor de 2e klassen van het Cambreur college.

Op donderdagochtend 19 maart reikte wethouder Ad Stoop op de Heilig Hartschool een Wethouder Stoop geeft voorlichting aan groep 8 bloemetje uit met de tekst verzuim moet je niet verbloemen. Aansluitend gaf de wethouder voorlichting over leerplicht aan de leerlingen van groep 8. Alle andere basisscholen in de gemeente Dongen kregen tevens een boeketje op school bezorgt.

Wedstrijd Cambreur college
De leerlingen van het 2e leerjaar van het Cambreur college deden mee aan een wedstrijd met het thema leerrecht. De leerlingen werden enige tijd terug al voorgelicht over kinderarbeid door twee medewerkers van de onderwijsbond. Zij toonden onder andere een film over een 11-jarig Marokkaans jongetje dat hele dagen werkt in een koperslagerij om de kost te verdienen voor zijn familie. Hiermee werd onder andere aangetoond dat het een voorrecht is dat kinderen in Nederland naar school mogen! Er werd daarna uitgebreid doorgepraat over kinderarbeid en de gevolgen daarvan.

Winnaars wedstrijd
Vlnr: Collin, Nagihan, Asya en Myrthe Aansluitend aan de voorlichting kregen de leerlingen de opdracht om een werkstuk te maken. Op hun eigen manier mochten ze hun ideeen en mening over kinderarbeid of leerplicht duidelijk maken. Donderdagmiddag 19 maart reikte wethouder Ad Stoop de prijzen uit aan de leerlingen met het mooiste of beste werkstuk.

De winnaars zijn:
Nagihan Toker en Asya Yoldas (VMBO)
Collin Brabers (Havo)
Myrthe Pel (Atheneum)

De uitreiking vond plaats in de raadszaal van het gemeentehuis.

Alle genomineerden samen met wethouder Stoop en leerplichtambtenaar Margreet Ploegman.