Gemeente Noordwijkerhout

19/3/2009 - College stelt voor brandweer te regionaliseren

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordwijkerhout stelt de raad voor om de brandweerzorg per 1 januari 2010 onder te brengen in een nieuwe regionale brandweerorganisatie `Brandweer Hollands Midden'. Dit voorstel komt voort uit de keuze van het Algemeen Bestuur voor de gemeenschappelijke regeling Regionale Brandweer en GHOR Hollands Midden van 29 januari 2009.

De regionalisering heeft betrekking op de brandweerkorpsen van alle 28 gemeenten binnen de Veiligheidsregio Hollands Midden. Dit is overigens een ontwikkelingsproces dat al enkele jaren aan de gang is. De brandweerkorpsen van de gemeenten Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout behoren ook tot deze Veiligheidsregio. De mogelijke regionalisering van de brandweer betekent automatisch dat de Intergemeentelijke Brandweer Bollenstreek (IBB) per 1 januari 2010 opgaat in de regionale brandweerorganisatie `Brandweer Hollands Midden'. Bij de oprichting van de IBB is reeds rekening gehouden met de situatie dat sprake zou kunnen zijn van een tijdelijke samenwerking op het gebied van de brandweer. Dit in verband met de voornemens om te komen tot regionalisering. Om die reden is de samenwerking vastgelegd in een convenant en niet in een formele regeling op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen.

Het college van Noordwijkerhout is een voorstander van de regionalisering van de brandweer op voorwaarde dat de overgang naar de regionale brandweerorganisatie budgetneutraal kan verlopen. Het voorstel van het Noordwijkerhoutse college zal op donderdag 2 april 2009 besproken worden in de commissie Bestuurlijke Aangelegenheden en Middelen (BAM). Vervolgens buigt de raad zich op donderdag 16 april 2009 over dit voorstel.