Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 19 maart 2009

Faculteit der Rechtsgeleerdheid rond 2016 naar Roeterseiland

Gepubliceerd op 19 maart 2009

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid verhuist rond 2016 naar het Roeterseiland. Dat heeft het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam op donderdag 19 maart besloten.

Op dit moment is de Faculteit der Rechtsgeleerdheid gevestigd in de Oudemanhuispoort en op een aantal andere locaties. Voordat de faculteit verhuist, wordt het Roeterseiland ingrijpend verbouwd. Over ongeveer zeven jaar beschikt de faculteit op de nieuwe locatie over voldoende en goede faciliteiten voor alle studenten, docenten en onderzoekers. Tot die tijd blijft de rechtenfaculteit in de Oudemanhuispoort. ` De Poort' blijft ook na 2016 eigendom van de UvA. Na renovatie kunnen studenten en medewerkers van alle faculteiten daar gebruik van maken.

De verhuizing van de rechtenfaculteit is onderdeel van een omvangrijk huisvestingsplan voor de gehele UvA. Op dit moment kent de universiteit vele tientallen locaties in Amsterdam. De universiteit heeft een aantal jaren geleden besloten dat de huisvesting geconcentreerd wordt op vier locaties: Amsterdam-Zuidoost (AMC), het Science Park (Watergraafsmeer), het Roeterseiland en de Binnenstad (Binnengasthuisterrein en Oudemanhuispoort).

Uit onderzoek blijkt dat het niet mogelijk is om zowel de Faculteit der Geesteswetenschappen als de Faculteit der Rechtsgeleerdheid onder te brengen in de binnenstad. Daarom heeft het College van Bestuur ervoor gekozen de juridische faculteit op het Roeterseiland te huisvesten. De Faculteit Economie en Bedrijfskunde en onderdelen van de Faculteit der Maatschappij en Gedragswetenschappen zijn daar reeds gevestigd. Grote en populaire opleidingen als economie en psychologie trekken jaarlijks vele studenten. Over enkele jaren verhuizen ook de resterende onderdelen van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen naar het Roeterseiland.

Het Roeterseiland ligt in het centrum van Amsterdam. Door de renovatie krijgt het gebied een `open' karakter. Er komen meer cafés, restaurants, winkels en meer `groen'. In 2011 verhuizen CREA, het culturele centrum van de UvA, en het Studentencentrum (STUC) van het Binnengasthuisterrein naar het Roeterseiland. Er komen studentenwoningen en woonruimte voor gastdocenten en -onderzoekers uit het buitenland.

Na het vertrek van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid wordt de Oudemanhuispoort grondig gerenoveerd. Er komen collegezalen en ruimtes waar wetenschappelijke congressen en andere bijeenkomsten gehouden kunnen worden. De gehele UvA kan daarvan gebruikmaken.

Het bestuur van de UvA heeft de medewerkers van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid inmiddels geïnformeerd over de verhuizing die over ongeveer zeven jaar zal plaatsvinden.

In de bijlage vindt u de brief van het College van Bestuur.

Bijlagen

Brief CvB aan medewerkers FdR
Bron: Redactie UvAweb