Gemeente Medemblik

Busstation Abbekerk en omleidingsweg geopend

Met honderd ballonnen en een rondrit in een dubbeldekker hebben wethouder Kasper Gutter (Verkeer) en gedeputeerde Cornelis Mooij (Verkeer) het nieuwe busstation bij Abbekerk, de carpoolplekken en de omleiding rond Abbekerk geopend. Belangrijke voorzieningen om Abbekerk bereikbaar en verkeersveilig te houden.

Busstation
Het busstation bestond uit één halteperron en tien carpoolplaatsen. Na de herinrichting en uitbreiding bestaat het busstation nu uit drie halteperrons voor bussen van Connexxion. Ook is er een halteperron voor de OV-taxibus en de Overstapper. Er zijn 25 carpoolplaatsen beschikbaar.

De herinrichting is grotendeels gefinancierd door de provincie Noord-Holland. Het busstation is van groot belang voor de inwoners van Abbekerk, Twisk en Sijbekarspel en omgeving. De buslijnen 134, 135, 139, de OV-taxi en de Overstapper halteren bij het busstation.

Omleiding
Naast het busstation is ook de 1,7 kilometer lange Omleiding `Reigerweg' geopend. De weg moet het doorgaande verkeer op het Zuideinde en Vekenweg in Abbekerk ontlasten. De weg sluit aan de noordkant aan op de Vekenweg bij het einde van het bosplan Parkwijk. Aan de zuidkant sluit zij aan op de westelijke rotonde in de Tuinstraat vlakbij afslag 10A van de A7.

Provincie Noord-Holland heeft voor dit project 50 % subsidie verleend voor de grondverwerving en later ook 50 % voor de uitvoeringskosten. De andere helft van de uitvoeringskosten en de voorbereiding worden gefinancierd door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de gemeente Medemblik. In het wegprofiel is ruimte gereserveerd om aan de westzijde in de toekomst een fietspad aan te leggen.