Gemeente Baarn

Landmetingen in Baarn voor Basiskaart
landmeter

Het bedrijf Metrio verricht momenteel landmetingen in Baarn in opdracht van de Stichting Grootschalige Basiskaart Nederland (GBKN). Gelijkertijd wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt voor de gemeente metingen te verrichten in het kader van de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG). De komende tijd zal de landmeetploeg de wijzigingen 'in het veld' meten van objecten in Baarn en van nog niet eerder opgenomen objecten ten behoeve van de BAG. Niet alleen de wijzigingen in de openbare ruimte, maar ook de aanpassingen aan bouwwerken en nog niet eerder geregistreerde bouwwerken worden hiermee in beeld gebracht. De meetploeg werkt met landmeetapparatuur en meetlinten. Inwoners die met de meetploeg te maken krijgen, kunnen uiteraard vragen om een legitimatie.

De Grootschalige Basiskaart Nederland is een topografische landkaart die voor heel Nederland beschikbaar is. De kaart wordt onder andere gebruikt door gemeenten, nutsbedrijven, waterschappen, Kadaster, makelaars, architecten en particulieren. Doordat alle partijen werken met dezelfde basiskaart, wordt er niet alleen fors bespaard op kosten, maar sluiten de diverse gegevens ook beter op elkaar aan. Zo kan men bijvoorbeeld de ligging van kabels, leidingen, riolen en wegen goed vergelijken met de ligging van kadastrale perceelsgrenzen. De kaart moet regelmatig worden bijgewerkt met de meest actuele informatie. Daarvoor worden landmeetploegen ingezet die metingen verrichten.

In de Basisregistratie Adressen en Gebouwen is aan de lokale overheid een verplichting opgelegd om alle objecten in de gemeente Baarn in kaart te brengen. Deze verplichting geldt vanaf 1 juli 2009.