Gemeente Duiven


Duivense schooljeugd beleeft veel plezier aan boomfeestdag


----------
Met zichtbaar plezier hebben ruim 400 leerlingen uit groep 7 van het basisonderwijs deelgenomen aan de Nationale Boomfeestdag in Duiven. Nadat de jeugd zelf hun boompjes hadden geplant, was het de beurt aan de wethouders Kees van de Water en Nico Verlaan om een vijf jaar oude linde te planten als dè Boomfeestdagboom.

De Duivense Boomfeestdag begon met toespraken van burgemeester Henk Zomerdijk en wethouder Kees van de Water voor de ingang van het gemeentehuis. Burgemeester Zomerdijk was blij, dat er gekozen was om 500 elzenbomen te planten op het perceel aan de Engsestraat. Die bomen leveren ook allemaal voedsel voor bijen. Als imker spreekt hem dat bijzonder aan. Wethouder Van de Water ondervroeg enkele leerlingen over hun kennis van bomen. Bomen nemen niet alleen CO2 op, maar leveren ook zuurstof.

Alle deelnemers kregen een fluorisserende rugzak en gingen vervolgens op pad langs een drie kwartier durende wandeling langs markante bomen in Duiven. Al snel bereikten ze de dikke plataan bij het politiebureau, die met een omtrek van 583 centimeter de dikste boom in de gemeente Duiven is. Vorig jaar was de omtrek nog 9 cm korter. Ruim twee kilometer verder bereikten de leerlingen en hun begeleiders de plantlocatie. Onderweg hebben ze de taxus, de zomereik, de beuk en linde leren kennen. De gemeente Duiven is trots op de verscheidenheid aan bomen in de gemeente en zorgt er ook voor dat de twee beuken en een walnootboom op het voormalige perceel van de Koeioneur worden behouden ondanks de nieuwbouw, die er momenteel plaatsvindt.

De gemeente Duiven, die duurzaamheid een warm hart toedraagt, hoopt dat de Duivense jeugd over twintig jaar met tevredenheid op hun plantwerk terug kan kijken. Op de terugtocht naar het gemeentehuis kon de jeugd nog genieten van een heerlijke appel. Eind van de week krijgen de leerlingen allemaal hun schop weer terug vergezeld van een buxusboompje, die ze als herinnering in hun eigen tuin mogen planten.