Gemeente Noordwijkerhout


Persbericht

Lisse, 17 maart 2009

Onderzoek naar samenwerking HLN-gemeenten afgerond

Adviesbureau Ernst & Young heeft een rapport opgesteld met aanbevelingen voor de samenwerking tussen de gemeenten Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout. De verschillende gemeenteraden zullen zich nu buigen over dit rapport.

De HLN-gemeenten hebben Ernst & Young gevraagd naar een analyse van de samenwerking, voorstellen voor een verbetering van deze samenwerking en de vorm waarin dit het beste kan. Ook heeft Ernst & Young gekeken naar de wijze waarop deze drie gemeenten krachtiger kunnen opereren binnen de regio, de Provincie Zuid-Holland en in de richting van het Rijk. Daarnaast wilden de drie gemeenten kijken naar de mogelijkheden om de gemeenten Noordwijk en Teylingen te betrekken bij het onderzoek naar een verdergaande niet-vrijblijvende samenwerking.

Samenwerking vermindert kwetsbaarheid
Uit het onderzoek blijkt dat een verdergaande niet-vrijblijvende samenwerking tussen de drie gemeenten de kwetsbaarheid van de ambtelijke organisatie vermindert. Zeker daar waar nu sprake is van een kleine ambtelijke bezetting of zelfs eenmansposten. Daarbij ontstaan er ook voordelen voor de uitvoering van administratieve processen en voor de uitvoering van gezamenlijk uit te voeren beleid. De voordelen van een verdergaande intergemeentelijke samenwerking is het grootst als deze breed, dat wil zeggen over zoveel mogelijk beleidsterreinen en met meer dan de drie gemeenten, wordt opgezet.

Sterkere positie HLN
Een verdergaande samenwerking zal de positie van de drie gemeenten in de regio enigszins versterken. In de relatie tot de Rijksoverheid zal een verdergaande niet-vrijblijvende samenwerking de bestuurskracht van de HLN-gemeenten niet versterken.

Samen en toch apart
Ernst & Young geeft aan dat de grootste winst behaald kan worden als ook Noordwijk en Teylingen betrokken worden bij de samenwerking. Als organisatievorm adviseert het bureau het SETA-model ('Samen en toch apart'). Hierbij blijven de gemeenten zelfstandig bestaan, maar wordt het grootste deel van de ambtenaren ondergebracht in een facilitair bedrijf. In theorie betekent dit dat de ambtenaren de verschillende gemeenten ondersteunen bij beleid en uitvoering.

Vervolg
De drie gemeenteraden willen voor het zomerreces een besluit nemen over de weg die ingeslagen gaat worden. Voor die tijd bespreken de drie colleges de rapporten in hun vergadering van 31 maart 2009. Vervolgens vindt er op 14 april een bespreking met de colleges van Noordwijk en Teylingen plaats.
Tijdens een gezamenlijke bijeenkomst van de drie gemeenteraden geeft Ernst & Young een technische toelichting. Deze openbare bijeenkomst vindt plaats op 24 maart 2009 in NH Leeuwenhorst te Noordwijkerhout, aanvang 19.30 uur. De ondernemingsraden wordt gevraagd begin mei advies uit te brengen.