Gemeente Leeuwarden

Een aanblik van het Burmaniahuis Een aanblik van het Burmaniahuis

Gemeente Leeuwarden verzekert alle vrijwilligers

Bron: Gemeente Leeuwarden (17-03-2009)

De gemeente Leeuwarden verzekert vanaf 1 januari 2009 alle vrijwilligers in de gemeente Leeuwarden.

Dit betekent dat vrijwilligers, en organisaties die met vrijwilligers werken, hiervoor geen eigen verzekering meer hoeven af te sluiten. De gemeente Leeuwarden stelt deze week zoveel mogelijk organisaties op de hoogte van de nieuwe regeling.

De gemeente Leeuwarden sloot al in 2007 een vrijwilligers-verzekering af via het Vrijwilligers Servicepunt (VSP). Hier konden echter alleen de bij het VSP aangesloten organisaties gebruik van maken. De nieuwe verzekering is voor alle organisaties die met vrijwilligers werken. Vrijwilligers hoeven hiervoor ook geen registratie meer bij te houden. De nieuwe regeling is daarmee een behoorlijke verruiming van het eerdere aanbod.

In de praktijk wordt een schade verhaald op een persoonlijke, al bestaande verzekering. Als er geen of gedeeltelijke dekking is, dan is de vrijwilligersverzekering van toepassing. De verzekering geldt voor alle inwoners die wonen in de gemeente Leeuwarden, ongeacht of ze hun vrijwilligerswerk in de gemeente Leeuwarden doen.

Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) zijn gemeenten verantwoordelijk voor het ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk. Het Rijk stimuleert gemeenten om voor hen een vrijwilligersverzekering af te sluiten. Iedere gemeente ontvangt hiervoor een bedrag. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ontwikkelde hier samen met Centraal Beheer Achmea een verzekeringspakket voor.

Nederland kent ongeveer vier miljoen vrijwilligers. Helaas zijn lang niet alle vrijwilligers goed verzekerd. Het kost organisaties veel regelwerk en geld om hun vrijwilligers goed te verzekeren.