CDA

CDA: Vrij baan voor truckersrun

Tijdens een overleg in de Tweede Kamer in juni 2008 met minister Eurlings heeft de CDA-fractie een pleidooi gehouden voor een uitzonderingspositie voor truckersruns binnen Europese regelgeving. Bij truckersruns nemen chauffeurs verstandelijk gehandicapten een paar uur mee in de vrachtwagen.

Deze vrijetijdsbesteding kan echter een probleem opleveren met de verplichte rij- en rusttijden van de chauffeurs, waardoor zij een boete kregen. De CDA-fractie verzette zich tegen deze bureaucratische hindernis en kreeg hiervoor steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. Minister Eurlings toonde tijdens dit debat in juni al begrip voor de kritiek van de Tweede Kamer en beloofde met chauffeurs en organisaties van truckersruns om tafel te gaan voor een oplossing. Dit heeft nu geleid tot resultaat dat de truckersruns definitief gered zijn. Brussel heeft op verzoek van de minister Nederland ontheffing gegeven.

Verkeersminister Eurlings kwam in een truck naar de Tweede Kamer rijden om de Europese beschikking af te geven aan de leden van de verkeerscommissie. Woordvoerder van de CDA-fractie Ruud van Heugten is blij met de ontheffing: "Wij zijn blij dat door middel van ontheffing van de Europese regelgeving onze chauffeurs geen boete meer kunnen krijgen als zij in hun vrije tijd verstandelijk gehandicapten mee laten rijden in hun vrachtwagen".

---