Vilans


Meer aandacht voor betere inzet van vrijwilligers in de zorg

Nieuwe website: www.zorgbetermetvrijwilligers.nl

Utrecht, 20 maart 2009 Zorg wordt beter met de inzet van vrijwilligers. Vrijwilligers onderhouden contacten met cliënten, gaan met hen op stap, zorgen voor gezelligheid en bieden soms ook praktische hulp. Steeds meer zorgorganisaties willen vrijwilligers inzetten in één-op-één activiteiten om daarmee een extra impuls te geven aan kwaliteit van leven van de cliënten. Maar een goede inzet van vrijwilligers gaat niet zonder betere zorg vóór vrijwilligers. Vanaf vandaag kan iedereen die hieraan wil werken terecht op de nieuwe website www.zorgbetermetvrijwilligers.nl.

Bussemaker benoemt belang Zorg Beter met Vrijwilligers Op Make a Difference Day legde staatssecretaris Bussemaker van VWS uit wat Zorg Beter met Vrijwilligers te bieden heeft: Het wordt steeds belangrijker dat zorgorganisaties rekening houden met de wensen en competenties van hun vrijwilligers. Hoe maak je het voor hen aantrekkelijk? Hoe zorg je voor een goede samenwerking met beroepskrachten en familie? Zorg Beter met Vrijwilligers draagt hieraan bij. Handreikingen en checklists kunnen helpen om de positie van vrijwilligers en de kwaliteit van het vrijwilligerswerk in de zorg te versterken.

Alles over vrijwilligerswerk in de zorg
De nieuwe website biedt informatie over actuele ontwikkelingen en handige methodieken die kunnen helpen om vrijwilligers optimaal in te zetten. Vijf verbeterthemas staan centraal: Verantwoorde zorg, Werving en behoud, Maatschappelijke stages, Nieuwe werkterreinen en Managen met andere spelregels. Er is een databank met inspirerende voorbeelden en bestaande werkmaterialen, instrumenten en folders. Op de site staan verder interviews met vrijwilligers, actuele publicaties en u kunt uzelf testen voor het vrijwilligerswerk. Ook als u goede voorbeelden heeft of uw mening wilt geven over het vrijwilligerswerk kunt u terecht op www.zorgbetermetvrijwilligers.nl .


-------------------------------------Noot voor de redactie--------------------------------------------

Over Zorg Beter met Vrijwilligers
Zorg Beter met Vrijwilligers is een project dat wordt gefinancierd door VWS.
Vilans, kenniscentrum voor langdurende zorg en ondersteuning, voert het project uit in samenwerking met:

* MOVISIE, kennisinstituut voor maatschappelijke ontwikkeling
* Sting, landelijke beroepsvereniging verzorging & kenniscentrum van de verzorging

* Agora, landelijke beroepsvereniging vrijwilligerswerk
* ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers
* VGN, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland

Meer informatie
Informatie over Zorg Beter met Vrijwilligers is te vinden op www.zorgbetermetvrijwilligers.nl of neem contact op met projectleider Cecil Scholten, (030) 789 2411 of 06 408 815 45, c.scholten@vilans.nl. Laatst gewijzigd op: 19 maart 2009