Vlaamse Overheid

onderwijs in de startblokken

Specialisatiejaar veiligheid in secundair onderwijs in de startblokken

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

woensdag 18 maart 2009
Jongeren optimaal voorbereiden op een job als bewakingsagent, brandweerman, politieagent of een andere veiligheidsfunctie. Met dat doel voor ogen starten 15 Vlaamse middelbare scholen in september met een 7^de specialisatiejaar bso Veiligheidsberoepen en een 7^de tso Integrale veiligheid. De opleidingen krijgen vorm op basis van een samenwerkingsakkoord dat de ministers De Padt (Binnenlandse zaken) en Vandenbroucke (Onderwijs) op 4 maart 2009 gesloten hebben. Onderwijs levert hier maatwerk en opent een arbeidsmarktniche waarbinnen het nog niet actief was.

Het inrichten van het specialisatiejaar "Veiligheid" is een antwoord op een aantal verzuchtingen uit de veiligheidssector:


* In 2008 is bij de politie 16% van de kandidaten geslaagd in de selectieproeven. Het specialisatiejaar veiligheid zou de mogelijke rekruten nog beter voorbereiden op die selectieproeven.
* Bij de brandweer dreigt er vooral een tekort aan jonge brandweerlieden. Het specialisatiejaar zal ervoor zorgen dat er jaarlijks een aantal jongeren afstuderen die bij de brandweer willen gaan. Zo wordt een permanente stroom van waardevolle kandidaten gecreëerd.

* Als een bewakingsfirma momenteel een jonge rekruut aanwerft, moet dat nieuwe personeelslid eerst een opleiding volgen. Bewakingsfirma's hebben echter vaak "gelegenheidscontracten" - bijvoorbeeld voor festivals - waarvoor ze op korte termijn veel personeel nodig hebben en die mensen meteen moeten kunnen inzetten. Wie het specialisatiejaar "Veiligheid" gevolgd heeft, zal meteen aan de slag kunnen als bewakingsagent.

Basisvaardigheden

Leerlingen van het beroepssecundair en van het technisch secundair onderwijs vinden in het nieuwe studiegebied Maatschappelijke veiligheid een arbeidsmarktsegment met toekomst.

Tientallen scholen waren vragende partij om de opleidingen te mogen organiseren; 15 zijn geselecteerd (zie lijst als bijlage) en zij zullen nu bij Binnenlandse Zaken een dossier moeten indienen waarin ze het uitgewerkte lesprogramma geven.

De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken zal de kwaliteit van de lesgevers en het programma nauwgezet bewaken omdat de afgestudeerden rechtstreeks in bepaalde veiligheidsfuncties kunnen terechtkomen of omdat ze kunnen genieten van vrijstellingen voor de selectieproeven bij brandweer en politie.

Het specialisatiejaar veiligheid zal de jongeren een aantal basisvaardigheden aanleren die ze nodig hebben voor een job in de veiligheidssector. Het gaat bijvoorbeeld om vaardigheden zoals:


* sociale basisvaardigheden en communicatieve ingesteldheid
* in team kunnen werken

* stressbestendig zijn en emotioneel stabiel zijn
* kunnen omgaan met agressie

* zin voor veiligheid hebben

* observeren en rapporteren

* psychologische conflicthantering
* omgaan met noodsituaties

* besluitvaardigheid (voor leidinggevende zoals hoofdsteward)
* management (voor leidinggevende zoals hoofdsteward)
* kunnen coachen (voor leidinggevende zoals hoofdsteward)

Twee opleidingen

De specialisatiejaren veiligheid zullen ingericht worden in het beroepssecundair (bso Veiligheidsberoepen) en in het technisch secundair onderwijs (tso Integrale Veiligheid). De leerlingen zullen in beide richtingen weliswaar een verschillend lesprogramma volgen maar de einddoelen van opleidingen lopen gelijk: het aanleren van de kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het vervullen van functies zoals bewakingsagent, gemeenschapswacht enz.

Rechtstreekse toegang

Wie het specialisatiejaar veiligheid gevolgd heeft, kan afhankelijk van de gevolgde modules en zonder examen, meteen aan de slag als:


* bewakingsagent

* een operationeel leidinggevende in de private veiligheid (enkel vanuit 7 tso)

* gemeenschapswacht (enkel vanuit 7 bso)
* voetbalsteward

* divisiechef (voetbal) en hoofdsteward (enkel vanuit 7 tso)

Vrijstellingen voor de toelatingsproeven brandweer en politie

Afgestudeerden uit het zevende specialisatiejaar aan het technisch secundair genieten van vrijstellingen voor bepaalde toelatingsproeven van brandweer en politie.


* Brandweer:

De afgestudeerden van het zevende jaar technisch secundair worden rechtstreeks toegelaten tot de stage van brandweerman en zijn dus vrijgesteld van het behalen van het brevet van brandweerman. Voor ze aan de stage beginnen moeten ze echter wel nog slagen in de selectieproeven, maar hun voorkennis geeft hen hier een stevige duw in de rug.


* Politie:

De afgestudeerden van het zevende jaar technisch secundair krijgen een vrijstelling voor drie proeven in de selectieprocedure voor agent of inspecteur van politie: de kennisproef, de sportproef en het gesprek met de selectiecommissie. Deze drie proeven worden afgenomen tijdens het zevende specialisatiejaar.

Een overzicht van de mogelijke tewerkstellingskansen voor afgestudeerden van het zevende specialisatiejaar veiligheid

Beroeps

Technisch

Rechtstreekse toegang tot:


- bewakingsagent

X

X


- leidinggevende functie private veiligheid


---

X


- gemeenschapswacht

X


---


- voetbalsteward

X

X


- divisiechef (voetbal) en hoofdsteward


---

X

EHBO-attest (na erkenning door de Minister van Arbeid)

X

X

Brandweer:

Rechtstreekse toegang tot de stage, na het slagen in de selectieproeven


---

X

Politie:

Vrijstelling voor de cognitieve proef, de sportproef en het gesprek met de selectiecommissie


---

X

Kwaliteit staat centraal

De overeenkomst tussen de Vlaamse minister van Onderwijs en de federale minister van Binnenlandse Zaken behandelt aspecten als personeelsinzet (diploma's leraren), toelatingsvoorwaarden, het opleidingsprogramma, kwaliteitstoezicht, uit te reiken getuigschriften, de vorm van het werkplek-leren enz.

Het leerprogramma van de module "bewakingsagent" en "brandweer" moet bijvoorbeeld overeenstemmen met een wettelijk minimumprogramma. Per vak is bepaald aan welke voorwaarden de lesgever moet voldoen en voor de praktijkvakken brandweer moet worden samengewerkt met de provinciale brandweerscholen.

Voor de organisatie van de module "politie" werken de scholen samen met de Directie Rekrutering en Selectie van de Federale politie. De sportproef zal bijvoorbeeld identiek zijn aan de sportproef die je bij de politie moet afleggen tijdens de selectieproeven. En tijdens het examen voor het specialisatiejaar zal je een gesprek moeten afleggen met de selectiecommissie van de politie. Het gaat daarbij om hetzelfde gesprek dat je zou moeten afleggen, mocht je rechtstreeks de proeven afleggen bij de Directie Rekrutering en Selectie van de Federale politie.

Samenwerking tussen diverse diensten

De creatie van de zevende specialisatiejaren bso Veiligheidsberoepen en tso Integrale Veiligheid is een gezamenlijk project van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, de Federale Overheidsdienst Justitie, de Federale Politie, de Vlaamse Gemeenschap (Ministerie van Onderwijs en vorming) en de Franstalige Gemeenschap.

De geselecteerde scholen liggen verspreid over de Vlaamse Gemeenschap met een lichte concentratie op de as Antwerpen, Mechelen, Brussel. De scholen behoren tot de verschillende onderwijsnetten.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be

Bijlagen:


* Lijst scholen veiligheidsrichtingen(EXCEL SPREADSHEET, 29 KB)