Gemeente Westvoorne


Dag van de Leerplicht
poster-obs-de-hoeksteen.jpg

(persbericht)

Alle kinderen die in het laatste jaar van de basisschool zitten, stonden tijdens de landelijke dag van de leerplicht op 19 maart jl. even stil bij iets wat ze nu nog iedere dag doen: naar school gaan.

Straks, op de middelbare school wordt alles anders: meestal met de bus of op de fiets naar school, nieuwe vrienden, nieuwe docenten, nieuwe regels, wisselende schooltijden, tussenuren..., je zou er zomaar van in de war raken en misschien een dagje willen overslaan en willen spijbelen. Maar, dat is volgens de wet strafbaar in Nederland! In Nederland hebben we de leerplicht (of nog beter leerrecht), waardoor je niet zomaar weg kan blijven van school.

Wat betekent leerplicht?
In Nederland zijn kinderen vanaf 5 jaar tot het jaar waarin ze 16 worden verplicht iedere dag naar school te gaan. Daarna moeten ze tot hun 18e jaar naar school totdat een diploma is behaald van de HAVO, het VWO of een diploma op MBO-2 niveau. Leerplicht klinkt natuurlijk heel vervelend. Maar door de leerplicht heeft ieder kind in Nederland, ongeacht geloof, huidskleur, de plaats waar je woont, of je ouders rijk of arm zijn, het recht op onderwijs. Dat is wel eens anders geweest. Heel veel kinderen konden vroeger niet naar school omdat er geen geld was om de school te betalen, of omdat de kinderen voor de inkomsten van het gezin moesten werken in fabrieken of op het land.

'School? Bekijk `t ... eens anders
Om stil te staan bij de leerplicht hebben de leerplichtambtenaren een lesbrief voor de onderwijzers samengesteld. Het thema van deze landelijke leerplichtdag was: 'School? Bekijk `t ... eens anders'. Naast veel informatie hebben de kinderen van groep 8 meegedaan aan een posterwedstrijd: wie maakt de mooiste poster over de leerplicht.

Gewonnen heeft OBS De Hoeksteen in Rockanje, zij hadden volgens de jury een poster gemaakt waar de noodzaak van iedere dag naar school gaan goed is uitgebeeld. Wethouder Van Lith heeft samen met de leerplichtambtenaar van de gemeente een grote taart en een spelletje gebracht naar de winnende klas. De kinderen van de overige scholen - die niet gewonnen hadden - hebben ook het spelletje gekregen, uiteraard wel zonder taart.