Gemeente Werkendam
BR>

Gemeente wil toonaangevend blijven in scheepvaartindustrie

Werkendam, 19 maart 2009

Gemeente Werkendam heeft Rijkswaterstaat gevraagd naar hun mening over de aanleg van een derde haven in Werkendam, op termijn. Werkendam wil ook in de toekomst zijn unieke en toonaangevende positie in de Nederlandse scheepvaartindustrie, met name op het gebied van afbouw en reparatie, behouden.

Concrete actie
De ruimte in de havens wordt steeds beperkter waardoor verdere doorgroei van bedrijven wordt belemmerd. Een derde haven, gericht op een verdere uitbouw van de scheepvaartsector in Werkendam, is een concrete actie die met voortschrijdend inzicht is voortgekomen uit de nota EZ. Een voorverkenning naar de mogelijkheden moet volgens wethouders Wim de Jong (Economische Zaken) en Jan Luteijn (Ruimtelijke Ordening) uitsluitsel geven of een derde haven een reële optie is.

Positief
De voorverkenning door Rijkswaterstaat is een nautisch en hydrologisch onderzoek, waarbij beoordeeld wordt of en in hoeverre de derde haven mogelijk is. Als locatie wordt gedacht aan de Beneden Merwede ter hoogte van het bedrijventerrein Bandijk. De voorverkenning is al besproken met de Provincie Noord-Brabant die hierop positief heeft gereageerd.

QuickscanÂ
Als de voorverkenning ook een positief antwoord van Rijkswaterstaat oplevert zal de gemeente een quickscan onderzoek starten. Belanghebbende partijen worden uiteraard uitgenodigd hierbij hun inbreng te leveren. Naar verwachting kan het onderzoek rond de zomer aanvangen en zal het enkele maanden in beslag nemen.