Ingezonden persbericht


World Championship Series voor het eerst in Nederland

WCS Tecball grootste tafelvoetbaltoernooi ooit in Nederland

Eersel, Het Nederlands Tafelvoetbal Team presenteert in samenwerking met Center Parcs en Jupiler het Tecball Table Soccer World Series Event. Van 19 tot en met 22 maart 2009 strijden naar verwachting meer dan 300 spelers uit de hele wereld in Center Parcs De Kempervennen in Valkenswaard (nabij Eindhoven) voor geldprijzen, rankingpunten en wereldtitels. Naast meer dan E 15.000 aan prijzengeld worden er 10 wereldtitels verdeeld.

De World Championship Series bestaan uit een vijftal toernooien, elk op één van de 5 officiële wedstrijdtafels (Tecball, Bonzini, Tornado, Garlando en Roberto Sport). Deze toernooien zijn het hoogst geklasseerd door de International Table Soccer Federation (ITSF) en er zijn de meeste rankingpunten te verdienen. De beste 3 in de Open Enkel kwalificeren zich automatisch voor het Wereldkampioenschap. Ook de nummers 1 van het Dames Enkel en Junioren Enkel plaatsen zich voor het WK.

Naast de enkel- en dubbeldisciplines is er een Tecball Wereldkampioenschap voor landenteams. Tijdens het officiële WK in Nantes afgelopen januari wist de Nederlandse herenploeg een knappe 2e plek te bemachtigen. De dames werden 5e. Tijdens het Tecball Table Soccer World Series Event in Valkenswaard zal een gecombineerde (dames en heren) ploeg proberen deze knappe prestaties minimaal te evenaren.

Voor het Wereldkampioenschap op Tecball zijn de volgende spelers geselecteerd: Rocco Raven (Sittard), Hans Willems (Maastricht), Elroy Starren (Hoensbroek), Henk Habets (Heerlen), Roger Reints (Tüddern, D), Ton de Wit (Vechel), Peer Sijkens (Geldrop), Daniëlle Mordant (Ubachsberg), Jose Moenen (Maastricht) en de huidige nr. 1 van de wereldranking Dames Enkel en Dubbel Tessa Otten (Tilburg). Zij zullen het o.a. op moeten nemen tegen gerenommeerde tegenstanders als Duitsland, Frankrijk, België, Oostenrijk, Amerika, Canada, ..

Het toernooi begint op donderdag 19 maart om 9.00 uur 's morgens met de Open Mixed. Vrijdagavond 20 maart start direct na de officiële opening van het toernooi om 19.15 uur de Nations Cup. Op dezelfde dag beginnen ook de Dubbeldisciplines.

In het enkelspel beginnen de Open-, Dames-, Senioren- en Juniorenreeksen op zaterdag 21 maart. Tot slot zijn de Junioren aan de beurt op zondag 22 maart voor hun Dubbelreeks. De finales daarvan, die op zondag plaatsvinden, worden gefilmd en van commentaar voorzien door Inside Foos Productions, een gespecialiseerd productiebedrijf dat voor deze gelegenheid speciaal overkomt uit de Verenigde Staten.

Achtergrond info

In Nederland wordt al zo'n 40 jaar georganiseerd tafelvoetbal gespeeld. Er zijn circa 2.000 geregistreerde spelers, die in verschillende competities uitkomen in Limburg en Brabant. Echter, de meesten hiervan spelen met tafels met houten poppen en kurken bal, wat internationaal niet erkend wordt. De overstap van "hout" naar "plastic" kost veel tijd en moeite, maar gezien de recente resultaten doen onze spelers niet veel onder voor de topspelers uit België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Een voordeel is dat de Nederlandse spelers gedwongen zijn op verschillende tafels te spelen, waar de buitenlanders meestal gespecialiseerd zijn in het spelen op de eigen nationale tafel.

Met de oprichting van de wereldbond ITSF in 2002 en het ontstaan van een wereldranking werd het aantrekkelijk voor Nederlandse spelers om hun speelstijl aan te passen aan buitenlandse tafels. Daarmee samenhangend werd een Nederlandse Selectie opgericht, waarin de beste spelers (en speelsters!) en grootste talenten regelmatig samen trainen op buitenlandse tafels. Op toernooien in de hoogste categorie (World Class Series, hiervan zijn er slechts 5 per jaar) neemt Nederland het op tegen de andere landen. De uitstekende resultaten op het officiële WK Allround (alle tafels) voor landenteams (een 2e plaats voor de heren en de 5e plek voor de dames) bewijzen dat de inspanningen hun vruchten beginnen af te werpen.

Het is mogelijk een trainingsavond te bezoeken van de Nederlandse selectie. De voorbereiding van het Nederlands Team op de Tecball World Class Series vindt plaats in Eersel en Maastricht. Neem hiervoor contact op met Patrick Meijers van de Nederlandse Tafelvoetbal Bond.

De ITSF erkent 5 tafels, waaronder het op Center Parcs De Kempervennen te houden World Class Series Event op Tecball, de Duitse toernooitafel. Het toernooi is er een uit de hoogste categorie. Winnaars in de Open Disciplines mogen 150 punten aan hun ranking bijschrijven.



Ingezonden persbericht