Gemeente Apeldoorn

Pers info

Leerlingen geven les aan wethouders over ideale school

De onderwijswethouders van de gemeente Apeldoorn, gemeente Epe en gemeente Voorst krijgen donderdagmiddag 19 maart om 14.00 uur les van de leerlingen van de Christelijke scholengemeenschap De Heemgaard over de ideale school.

Morgen is het 'Dag van de Leerplicht'. Thema dit jaar is: 'School? Bekijk 't eens anders!' De leerlingen van De Heemgaard hebben dit thema aangegrepen om de bestuurders te laten zien, hoe volgens hen de ideale school eruit zou moeten zien. De drie wethouders nemen plaats in de schoolbanken en de leerlingen staan voor de klas.

Leerplichtambtenaren van de gemeente Apeldoorn gaan morgenochtend vanaf 9.30 uur samen met leerlingen van de Katholieke basisschool De Zevensprong (aan de Pythagorasstraat) per fiets op bezoek bij drie bijzondere scholen in Apeldoorn. Ze nemen een kijkje bij de internationale klas van het Edu College aan Noorderlaan 61, de Lootschool (voor topsport en onderwijs) van het Veluws College aan de Waltersingel 130 en de Rijdende school voor kinderen van kermisexploitanten bij de Rietendakschool aan de Zilverweg 29. De basisschoolleerlingen van De Zevensprong bekijken 't morgen eens van andere kant.

De dag van de leerplicht vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. Leerlingen, ouders en leerkrachten staan stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. De huidige Leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien jaar worden volledig leerplichtig zijn. Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo2-diploma. De kwalificatieplicht geldt vanaf augustus 2007 en is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.

Einde persbericht.

Noot voor de redactie/