Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Diemen, 19 maart 2009

Werkenden hebben geen flauw benul van arbeidsvoorwaarden WERKNEMERS VERTROUWEN OP EIGEN WERKKRING

Een groot deel van de Nederlandse werknemers weet weinig over wettelijke regelingen, zoals zorgverlof, ouderschapsverlof, de levensloop of het spaarloon. Niet zelden is ook de kennis gering van de eigen arbeidsovereenkomst, de cao of hoe het pensioen is geregeld. De huidige economische ontwikkelingen doen daar niets aan af; de ondervraagden houden zich tot op heden bijvoorbeeld niet méér dan voor de kredietcrisis bezig met hun pensioen.

Randstad stelt dit na onderzoek vast bij de lancering van de 33e Randstad werkpocket, het boek met alle informatie over aan werk gerelateerde wet- en regelgeving. De uitkomsten bieden kansen voor goed geïnformeerde werkgevers om zich op betrekkelijk eenvoudige wijze positief te onderscheiden. In het onderzoek, uitgevoerd door Blauw Research onder 1.375 werkenden, zijn vragen over arbeidsvoorwaarden voorgelegd. Driekwart van de werknemers in Nederland denkt dat voor hen advies over regels rondom personeelszaken op dit moment niet relevant of niet nodig is. Toch krijgen veel werknemers vroeg of laat te maken met praktische vragen hierover.

Een voorbeeld: drie op de vier werknemers weten niet dat een werkneemster recht heeft op behoud van het volledige salaris tijdens de opname van verlof rondom de zwangerschap. Daarnaast weten veel werknemers niet dat ook tijdens zwangerschap vakantiedagen worden opgebouwd. Dit zijn de helft van de ondervraagden, met name lager opgeleiden, maar ook werknemers met thuiswonende kinderen.

Werknemers zijn niet snel geneigd om voor antwoorden hierop een wetboek uit de kast te trekken. Slechts 2% klopt bij een overheidsinstantie aan. Een groot deel zegt het antwoord eerst binnen de eigen werkkring te zoeken (43%). Of het nu gaat om vakantie, verlofmogelijkheden of het pensioen, allereerst gaat men te rade bij de HR-afdeling, de leidinggevende, een collega, de ondernemingsraad of de personeelsvereniging.

Flexibel werken bij acute gevallen
Deze uitkomsten kunnen werkgevers helpen het vertrouwen van werknemers actief op te pakken en uit te bouwen door hen, indien gewenst, snel met adequate en relevante informatie van dienst te zijn of zelfs aangenaam te verrassen. Werkgevers hoeven daarbij niet bang voor te zijn dat werknemers massaal gebruik maken van allerlei regelingen, zo lijkt het. Stel dat bijvoorbeeld de waterleiding zou springen en het huis van een werknemer blank staat. Of het kind van een medewerker is plotseling ziek geworden. Een kwart werkt in dergelijke acute gevallen flexibel en haalt de verloren uren later weer in; het werk moet nu eenmaal gedaan worden. Slechts 11% van de werknemers doet rechtstreeks (en niet onterecht) een beroep op een verlofregeling.

Noot voor de redactie -