Gemeente Den Haag

Persbericht Kansen voor West

Den Haag, 19 maart 2009

Den Haag lanceert Kansen voor West

Investering van 100 miljoen in innovatie Haagse economie

De komende vijf jaar komt er ruim 100 miljoen euro beschikbaar om te investeren in innovatie van de Haagse economie. Dit dankzij het Europese subsidieprogramma 'Kansen voor West', dat voor de Haagse regio half april van start gaat. Het moet eraan bijdragen dat de Randstad opstoot tot de economische top vijf van Europa's grootstedelijke regio's.

Volgens de Haagse wethouder Henk Kool (Economie) biedt het subsidieprogramma de mogelijkheid bij uitstek om de Haagse economie in tijden van crisis gezond te houden en meteen meer toekomstbestendig te maken. 'Met Kansen voor West hebben we dankzij Europa een krachtige innovatiemotor voor de Haagse economie. Alle ondernemende Hagenaars roep ik dan ook op om deze kans te grijpen.'

In Kansen voor West hebben de vier grote steden en de vier Randstad­provincies hun krachten gebundeld. De gemeente Den Haag is daarmee verantwoordelijk voor een deel van het programma en is één van de plekken om de subsidie aan te vragen. Sleutel tot succes van het subsidieprogramma ligt volgens Henk Kool in het stimuleren van innovatie waarin kennisinstellingen en bedrijven samenwerken. 'De vernieuwende kracht van de Nederlandse economie zit vooral in het midden- en kleinbedrijf dat nieuwe kennis weet te vertalen in succesvol ondernemerschap', aldus de wethouder. Hij geeft ook als tip dat vooral projecten waarbij verschillende partijen optrekken in veelbelovende sectoren zoals de ICT en milieutechnologie, een grotere kans maken op subsidie.

Cofinanciering

De subsidie aan innovatieprojecten wordt verleend op basis van cofinanciering: Europa draagt maximaal 40 procent bij aan de investering. De rest - minimaal 60 procent - moet van de andere overheden en/of de markt komen.

De Europese subsidiestroom van totaal 35 miljoen euro moet er zo toe leiden dat er voor meer dan 100 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de economie van Haaglanden.

Bij het verlenen van de innovatiesubsidies zijn drie prioriteiten opgesteld: het bevorderen van de kenniseconomie, het vergroten van de economische kracht van de stad en het versterken van de attractiviteit van de regio.

De subsidie van Kansen voor West komt uit het Europese Fonds voor de Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het is een vertaling van de zogeheten Lissabondoelstelling om Europa de meest innovatieve economie van de wereld te laten worden.

Haagse lancering

Op woensdagmiddag 15 april vindt tijdens een speciale bijeenkomst op het Binnenhof de lancering plaats van 'Kansen voor West' voor de Haagse regio, in aanwezigheid van onder andere staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken en oud-minister Ben Bot.



Gemeente Den Haag