Ingezonden persbericht

Dr. Temple Grandin: 'toezicht op gasverdoving varkens is noodzakelijk'

Dr. Temple Grandin, een autoriteit op het gebied van dierenwelzijn, heeft zich geschaard achter de roep van Stichting Varkens in Nood om meer transparantie in slachthuizen. De Amerikaanse wetenschapper vindt dat het verdoven van slachtvarkens met CO2 controleerbaar moet zijn. 'Ik ben van mening dat ramen of camera's moeten worden geïnstalleerd in gasverdovingsruimtes, zodat de reactie van het varken voordat hij het bewustzijn verliest makkelijk kan worden waargenomen' (1), stelt ze in een verklaring aan Varkens in Nood.

De stichting pleit al geruime tijd voor meer toezicht op het verdoven van varkens met CO2, een methode die onder meer wordt toegepast in slachterij Vion Boxtel. Varkens worden voorafgaand aan de slacht samengebracht in een cabine en met behulp van het prikkelende gas verdoofd.

Verscheidene internationale experimenten hebben uitgewezen dat CO2-bedwelming veel ongerief kan veroorzaken bij varkens. De dieren doen verwoede pogingen om te ontsnappen, lijden aan ernstige ademnood en maken wilde bokkensprongen voordat ze al stuiptrekkend het bewustzijn verliezen. Dr. Grandin bekritiseert deze gang van zaken. 'Hevige ontsnappingspogingen voordat het dier buiten bewustzijn raakt, zijn niet acceptabel' (2), stelt ze.

Het moment waarop de dieren het bewustzijn verliezen, wordt in de huidige situatie aan het oog onttrokken. Er kan niet worden vastgesteld hoe de varkens reageren op het gas en hoe lang het duurt voordat bewusteloosheid intreedt. Daardoor kan de Voedsel en Waren Autoriteit, die toegang moet hebben tot alle delen van het slachthuis, haar werk niet naar behoren doen.

Gerda Verburg, minister van LNV, deelt de verontrustheid van dr. Grandin en Varkens in Nood niet. In haar antwoord op vragen van SP-Kamerlid Krista van Velzen stelde ze vorige maand dat ze cameratoezicht in bedwelmingsruimtes niet nodig acht. Dat niemand zicht heeft op wat zich nu werkelijk afspeelt in de verdovingsruimtes, lijkt de minister in het geheel niet te deren. Varkens in Nood vraagt zich af: kan het slachtproces het daglicht wel verdragen?

1: 'It is my opinion that either window or camera should be installed in gas stunning systems so that the pig's (...) reaction prior to the loss of posture can be easily observed.’
2: 'Violent escape reactions before loss of posture would not be acceptable.'