Gemeente Utrecht

Minister Rouvoet bij ondertekening convenant risicosignalering

De gemeente Utrecht wil tijdig kunnen signaleren of er iets mis gaat in de ontwikkeling van een kind of jongere tot 23 jaar. Daarom ondertekenen wethouder Den Besten namens de gemeente en maatschappelijke partners op het gebied van onderwijs, welzijn, zorg en politie, in aanwezigheid van minster Rouvoet, op 23 maart een samenwerkingsconvenant voor de Verwijsindex Risico's Jeugdigen. Onder het motto één gezin, één plan, werken professionals straks samen in het risicosignaleringssysteem @Risk.

In de Verwijsindex Risico's Jeugdigen @Risk registreren professionals zoals leerkrachten, hulpverleners en begeleiders van kinderen en jongeren tot 23 jaar, zaken die mis gaan met een jeugdige. Bijvoorbeeld als het kind of de jongere spijbelt, in aanraking komt met de politie, of drugs gebruikt. Met deze registratie wil men vroegtijdig gezamenlijk afgestemde hulp of ondersteuning kunnen bieden. Om de privacy van kinderen te beschermen staat in het systeem alleen dat er iets is en niet wat er aan de hand is. De professional bespreekt meldingen altijd met de ouders en/of de jongere.

Wethouder jeugd Rinda de Besten verwacht veel van dit systeem, dat wettelijk verplicht wordt: "Door het gebruik van @Risk weten organisaties elkaar sneller te vinden, waardoor ouders niet langer op meerdere plekken hetzelfde verhaal hoeven te vertellen. Ook wordt voorkomen dat er twee of drie hulpverleners in het gezin komen, die dit van elkaar niet weten." Het systeem is integraal onderdeel van de Utrechtse zorgstructuur. Ouders hebben één aanspreekpersoon en de hulp aan kinderen en jongeren kan sneller en efficiënter worden ingezet.

De Verwijsindex Risico's Jeugdigen Utrecht registreert alleen zaken die kinderen en jongeren uit Utrecht betreffen. Om bij een verhuizing, of als een kind buiten Utrecht naar school gaat, ook goed te kunnen samenwerken, is de verwijsindex Utrecht aangesloten op de landelijke verwijsindex.

De Verwijsindex wordt eerst ingevoerd in de wijken Noordoost, Zuidwest, Overvecht en Vleuten- de Meern. Na de zomer wordt het systeem uitgebreid naar alle wijken van Utrecht en geleidelijk kunnen meer organisaties die met jeugd te maken hebben aanhaken.



Gemeente Utrecht