Ingezonden persbericht

Slaaptekort verhoogt kans op onzorgvuldig werk en ziekte

Werkgevers lijden onder gesnurk in de slaapkamer

Vaker ziek, meer fouten en minder efficiënt werken. Slaaptekort door snurken beïnvloedt de werkprestaties van Nederlanders intensief. Niet alleen voor de snurkers, maar vooral voor hun partners. Dit blijkt uit onderzoek over hoe snurken de nachtrust van Nederlanders beïnvloedt en welke gevolgen snurken heeft op het werkzame leven. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Breathe Right om deze onderwerpen aandacht te geven op de Dag van de Slaap op 20 maart 2009.

Veel Nederlanders voelen zich zo vermoeid dat dit hun werkprestaties beïnvloedt. Ongeveer 6,2 miljoen Nederlanders snurken. 3 van de 4 van hen en hun partners (74%) slapen minder door het snurken. Bijna eenderde (26%) slaapt zelfs maar 6 uur of minder. Het is dus niet verrassend dat 37% van de deelnemers zich dagelijks vermoeid voelt. Dit zijn de uitkomsten van een nieuw internationaal onderzoek in Noord-Europa. Zo'n 1500 Nederlanders die snurken of samenleven met iemand die snurkt namen deel aan het onderzoek.

Slaaptekort veroorzaakt hoofdpijn en ziektedagen
Bijna de helft van de deelnemers (49%) vindt dat het gesnurk leidt tot vermoeidheid en hun werkzame leven in meer of mindere mate beïnvloedt. Ruim de helft kan zich minder goed concentreren op werk en werkt inefficiënt, krijgt hoofdpijn en raakt gestresst. In het slechtste geval resulteert slaaptekort in het maken van fouten (10%) en meer ziektedagen (14%).

Nederlanders zijn moe van het snurken
KNO-arts dr. Croll maakt zich zorgen over de gevolgen van het lawaai dat de partners van Nederlandse snurkers moeten doorstaan: "Wanneer snurken gepaard gaat met ademhalingsproblemen, is dat ongezond voor je hart, hersenen en bloedvaten. Snurkers hebben zelf over het algemeen een prima nachtrust, maar partners die niet kunnen wennen aan het gesnurk, krijgen er stress en andere gezondheidsklachten van. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Niet alleen problemen in het huwelijk, maar ook het werk kan eronder gaan lijden. Snurken is dus echt een sociaal probleem", aldus dr. Croll, KNO-arts Medisch Centrum Haaglanden.

Over Breathe Right
GlaxoSmithKline Consumer Healthcare is de producent van Breathe Right-neusstrips. De strips helpen snurkers tijdens het slapen door de neus te ademen. Het snurken kan daardoor verminderen of zelfs helemaal stoppen. Een belangrijke oorzaak van snurken is namelijk neusverstopping. De neusholte is het smalste stuk waar de lucht doorheen gaat. Wanneer de neusholte vernauwt, wordt de luchttoevoer verminderd, waardoor ademen door de neus wordt bemoeilijkt. Mede daardoor ga je door je mond ademen en snurk je. Een Breathe Right-neusstrip trekt zachtjes aan de buitenkant van de neus om de neusvleugels te openen, waardoor inademen door de neus makkelijker gaat. De luchttoevoer neemt hierdoor met maximaal 31% toe.