Ingezonden persbericht

Tentoonstelling: Dit heeft Elburg in huis

Persbericht 19 maart 2009 De inwoners van Elburg hebben vol enthousiasme privébezittingen uitgeleend aan het museum voor de tentoonstelling 'Wat heeft u in huis? Een expositie van en met Elburgers'. De opening is op zaterdag 28 maart om 15.00 uur in de benedenkapel van het museum. De Elburger Cozijn van den Pol zal dan het startsein geven voor deze tentoonstelling waar men tot en met 29 augustus naar toe kan gaan.

... Een couveuse uit het jaar 1940 waar de gebroeders Klein samen een paar maanden in hebben gelegen, kwadraattegels uit een pand in de Vischpoortstraat, een tabaksdoosje, een orgeltje uit de 'School met den Bijbel', een autoped, een olieverfschilderij van Jan Altink of litho's van Jacob Jan van der Maaten ... U zult verrast worden en soms ontroerd raken door het persoonlijke verhaal dat achter elk voorwerp in deze expositie zit. Een moment waarop Elburgers herinneringen aan hun verleden met u delen. Al die verhalen en voorwerpen geven een beeld van de 'kleine' geschiedenis van Elburg. De voorwerpen dateren van circa vóór 1950. Er wordt ook een film getoond van 55 minuten van de oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop over Elburg en haar bewoners in het jaar 1951.

Het idee voor deze tentoonstelling werd anderhalve maand geleden gelanceerd met een oproep aan de bevolking in de lokale pers. Het bleef een week lang akelig stil. Totdat de eerste voorwerpen kwamen en daarna een grote toestroom. Het lijkt wel of het even heeft moeten 'broeden' bij de bevolking. Het museum moet momenteel mensen teleurstellen die nog steeds spullen willen komen brengen.

Er wordt speciaal voor kinderen een dag georganiseerd waarop zij een voor hun belangrijk voorwerp naar het museum kunnen brengen en er iets over mogen vertellen. Samen met de kinderen wordt een aparte expositie ingericht. Alle deelnemers krijgen een boekje over hun tentoonstelling. Alle informatie is na te lezen op www.museumelburg.nl.