Gemeente Tilburg

Nummer
2009097BO
Datum
13 maart 2009

Leerplichtambtenaar houdt quiz op basisscholen
19 maart: Dag van de Leerplicht

Stel: je oom gaat trouwen, mag je dan van school wegblijven? Waarom mag je niet gewoon gaan werken als je 16 bent? Deze vragen en meer komen op 19 maart aan bod tijdens de Dag van de Leerplicht. Zo'n acht Tilburgse basisscholen krijgen dan bezoek van Tilburgse leerplichtambtenaren. Zij houden in de groepen zeven en acht een quiz, met de thema's leerplicht en leerrecht. Wethouder Marieke Moorman van Onderwijs: "De quiz gaat niet alleen over de plicht om naar school te gaan, maar vooral over het recht dat kinderen in Nederland hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Leren kan erg leuk zijn en vergroot bovendien de toekomstkansen van kinderen. Daarom besteden we op de Dag van de Leerplicht extra aandacht hieraan."
Leerplicht en kwalificatieplicht
School? Bekijk 't ... eens anders! Dat is het motto van de landelijke Dag van de Leerplicht van dit jaar. Naar school gaan is namelijk niet alleen een plicht maar vooral ook erg leuk. Volgens de Leerplichtwet zijn alle kinderen volledig leerplichtig, vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien worden. Daarna geldt de kwalificatieplicht; alle jongeren moeten tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma volgen. Dit hoeft niet als zij een startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo2-diploma. De kwalificatieplicht is er om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.
De eerste Leerplichtwet is van 1900 en was vooral op ouders gericht. Zij lieten kinderen in fabrieken of op het land werken, waardoor ze niet naar school konden. Als ouders hun kinderen niet naar school lieten gaan, kregen ze een boete. Dat is nu nog steeds zo. Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van landelijk beleid.