Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2009/YG27
16 maart 2009

Roos Werkeloos boegbeeld tijdens Dag van de Leerplicht Gemeente Achtkarspelen geeft startschot op AOC in Buitenpost

Donderdag 19 maart is het de Dag van de Leerplicht. 'School? Bekijk 't eens anders!' is het thema van deze dag. Ieder jaar staan scholen in heel Nederland stil bij het belang van leerplicht. Wethouders Willem van der Wal en Sjon Stellinga van de gemeente Achtkarspelen geven, na het openingswoord door directeur AOC Buitenpost Fransooijs, het startschot van de Dag van de Leerplicht op het AOC in Buitenpost. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn!

Om op een leuke, niet belerende manier aandacht te krijgen voor de Dag van de Leerplicht is de hulp ingeroepen van Esther Groenenberg, bekend van de You Tube hit 'Oh meisje'. Zij heeft op basis van het thema van dit jaar een aansprekend nummer met een videoclip gemaakt, 'Roos Werkeloos'. 19 Maart rond, 10.30 uur, wordt de clip op een groot scherm in de aula van het AOC in Buitenpost vertoond aan eerstejaars scholieren.

De landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. De huidige Leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien jaar worden volledig leerplichtig zijn. Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo2-diploma. De kwalificatieplicht geldt vanaf augustus 2007 en is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.