Raad van State


donderdag 19 maart 2009
10.00 uur
Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland om de milieuvergunning van afvalverwerker Derde Merwedehaven B.V. aan te passen. Het gaat om de milieuvergunning voor een stortplaats, aan de noordoostkant van Dordrecht. De Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven, waarin omwonenden zich hebben verenigd, had om aanscherping van de voorschriften in de vergunning verzocht, omdat zij vindt dat de omgeving te veel last heeft van onder meer stank- en stofhinder. Volgens de stichting gebruikt het bedrijf bovendien niet de beste beschikbare technieken om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Het college is het hier niet mee eens en heeft daarom geweigerd de vergunning van het bedrijf aan te passen. De stichting komt tegen de weigering in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200803300/1) Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Tilburg heeft verleend aan NedTrain Componentenbedrijf B.V. voor het reinigen, onderhouden, repareren, keuren of proefdraaien van onderdelen van treinstellen aan de verlengde Nederlandweg in Tilburg. Een inwoner van Berkel-Enschot is het niet eens met de vergunning en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling verzoekt hij de Raad van State de vergunning te schorsen. Over dat verzoek gaat deze zitting. (zaaknummer 200900861/2)

13.30 uur

van Noord-Holland van het bestemmingsplan "1e herziening Westelijke Eilanden" van de gemeente Amsterdam. Het plan heeft betrekking op het zogenoemde Touwenterrein aan de Realengracht in Amsterdam. Het maakt onder meer mogelijk dat op die locatie in de gracht een grote ligplaats komt voor bedrijfsvaartuigen. Een scheepsreparateur uit de buurt is het niet eens met het plan en komt tegen het goedkeuringsbesluit van het provinciebestuur in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat ten onrechte alleen bedrijfsvaartuigen in de gracht mogen liggen. Dat vindt hij te beperkt, aangezien hij ook andere soort boten wil kunnen blijven repareren. Andere omwonenden zijn juist helemaal tegen de komst van de ligplaats en komen daarom ook in beroep bij de Raad van State. Zij vrezen onder meer voor de aantasting van hun woon- en leefklimaat. (zaaknummer 200802699/1)

13.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan een afvalverwerkingsbedrijf voor de opslag van onder meer grond, ballast, puin en bouwafval op een terrein aan 't Haantje in Rijswijk. Het college van burgemeester en wethouders van Rijswijk en de Contactgroep Rijswijk-Zuid Werkgroep Haantje zijn het niet eens met de vergunning en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de vergunning in strijd is met het bestemmingsplan en met het landelijk afvalbeheerplan. Ook is volgens hen ten onrechte geen rekening gehouden met stof- en trillinghinder van het bedrijf en vrezen zij dat verkeersonveilige situaties in het gebied ontstaan door een toename van transportbewegingen.(zaaknummer 200803626/1)