Dienstenbond CNV

Nieuws

18 maart 2009

Harmonisatie arbeidsvoorwaarden UVIT: een moeizaam proces

CNV Dienstenbond is samen met de andere vakbonden al enkele weken bezig met overleg binnen UVIT over de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden in de vorm van het tot stand brengen van een eigen bedrijfs-cao Univé. De uitkomsten van de kaartenactie/enquête die CNV Dienstenbond begin februari hield, de intensieve discussies binnen de CNV-bedrijfsledengroep (BLG) en ook de goede contacten met de centrale ondernemingsraad (COR), vormen daarbij belangrijke input voor de inzet van CNV Dienstenbond. Met deze nieuwsbrief wil CNV Dienstenbond u op de hoogte brengen van de voortgang van het overleg.

Tijdlijn
UVIT heeft vanaf het begin van het harmonisatie-traject ingezet op een bedrijfs-cao die kon ingaan op 1 juni 2009 (afloop cao Zorgverzekeraars). In het eerste echte werkgeversvoorstel, dat we 25 februari 2009 ontvingen, werd die datum gehandhaafd, zij het dat voor de medewerkers die nu onder de cao verzekeringsbedrijf (binnendienst) vallen, de ingangsdatum werd gesteld op het einde van hun huidige cao,
1 december 2009. Het eigen, te ontwerpen salarissysteem uit de bedrijfs-cao zou voor iedereen ingaan op 1 januari 2010. Om deze planning te halen, zijn er in maart drie onderhandelingsvergaderingen belegd. Na een tussentijdse informatieronde in het bedrijf voor leden en niet-leden door de vakbonden begin april, zou er dan eind april een onderhandelingsresultaat moeten liggen, waar de leden begin mei over kunnen stemmen. Echter, al op de tweede vergadering in maart bleek deze planning niet haalbaar, en zelfs nu is nog niet te zeggen of we ook na de extra ingelaste overlegdag op 7 april al voldoende ver zijn om een zinvolle "tussenstand" te presenteren. De beoogde ingangsdatum van 1 juni 2009 is in ieder geval al verschoven naar `na de vakantie'.
Waar is deze verandering van planning door ontstaan?

Zorgvuldigheid en volledigheid
Uit de kaartenactie/enquête van CNV Dienstenbond bleek overduidelijk dat voor bijna iedereen zorgvuldigheid bij het proces van harmonisatie van arbeidsvoorwaarden belangrijker is dan snelheid. De onderhandelaars van CNV Dienstenbond en de andere vakbonden vertalen die eis onder meer in de noodzaak tot volledigheid van de informatie die ten grondslag ligt aan de voorstellen van de werkgever en over de effecten van die voorstellen. Helaas hebben we meermalen moeten constateren dat die volledigheid van informatie ontbrak, te laat kwam, fouten bevatte, onduidelijk was...en zo voort. Natuurlijk, het maken van een bedrijfs-cao, inclusief een eigen salarissysteem, is een complexe zaak en foutjes maakt iedereen wel eens, maar het gaat om grote belangen van veel mensen en CNV Dienstenbond wil daarom, net als u, het naadje van de kous weten. Onderhandelen over onduidelijke voorstellen met onbekende effecten is voor ons uitgesloten, laat staan er mee instemmen. En zo hebben de vele noodzakelijke vragen om meer en betere informatie een trage start van het proces veroorzaakt. Ook nu nog komt het regelmatig voor dat we onderwerpen door moeten schuiven omdat bepaalde gegevens er nog niet zijn.

Knelpunten
Helaas zijn er naast de problemen met zorgvuldigheid en volledigheid ook nog tal van inhoudelijke knelpunten. En ook die zorgen er voor dat de eerste bedrijfs-cao voor alle UVIT-medewerkers nog even op zich laat wachten. Zonder volledig te zijn en zonder op alle details in te gaan - het overleg is immers nog volop bezig - noemen we hier een aantal onderwerpen waarover we het moeilijk eens kunnen worden. salarissysteem/overgangsmaatregelen
In het voorgestelde salarisgebouw, dat qua maximum-niveau overeenkomt met de schalen van Univé Schade (die hoger zijn dan die van de cao zorgverzekeraars) verdwijnen veel van de huidige regelingen en toeslagen, zoals levensloopregeling en RGB. Die worden omgezet in een vaste persoonlijke toeslag, zo stel de werkgever voor, maar deze toeslag zal, voor zover hij uitstijgt boven het maximum van de schaal waarin betrokkene zit, niet meestijgen met cao-loonsverhogingen. CNV Dienstenbond vindt dat niet acceptabel: alle looncomponenten moeten meedoen als er een algemene loonsverhoging is.
salarissysteem/schaalindeling
In het voorgestelde salarisgebouw, dat 13 schalen kent, zit bij de middelste schalen een vreemde "dip", grofweg ontstaan door het ineenschuiven van de schalen 6 en 7 uit het `oude' systeem van Univé Schade. De sprong tussen de nieuwe schalen G en F is daardoor erg groot en heel veel mensen in de nieuwe schaal G zullen, zelfs zonder, maar zeker met hun persoonlijke toeslag meegerekend, geen groei-perspectief meer hebben. CNV Dienstenbond vindt dat hiervoor een structurele oplossing moet komen.
arbeidsduur
UVIT heeft voorgesteld als basis voor de organisatie een werkweek van 38 uur in te stellen. Daardoor zal voor veel mensen hun deeltijdfactor wijzigen. De effecten hiervan zijn nog niet volledig in kaart gebracht en zullen wat CNV Dienstenbond betreft in ieder geval niet nadelig mogen uitpakken. Inmiddels is er vanuit de vakbonden ook het idee ingebracht om de norm voor de volledige arbeidsduur een zekere bandbreedte mee te geven (36 +/- 2). Hierover zal het overleg dus nog wel een tijdje duren.
VUT-overgangsregeling
UVIT stelde voor de bestaande VUT-overgangsregeling te handhaven, maar daarbij wel de uitkering bij langer in dienst blijven te verlagen. Voor de vakbonden is dit, ook al omdat het een landelijke regeling betreft, onacceptabel.
Overgangsregelingen/algemeen
CNV Dienstenbond constateert dat in het algemeen de vorstellen van de werkgever voor overgangsmaatregelen en compensatie van achteruitgang aan de magere kant zijn, zowel wat betreft de lengte als de hoogte van de overgangsmaatregel. Bij sommige, kleinere onderwerpen lijken we wat dit betreft wel tot een compromis te kunnen komen, bij andere echter (nog) niet. En dat maakt dat er nog weinig te zeggen valt over hoe het totaal er aan het eind van het proces, als de `minnen' en de `plussen' worden opgeteld, uit zal gaan zien.

Zoals gezegd zitten we, mede door de vertragingen, nog midden in het onderhandelingsproces. Lang nog niet alle onderwerpen zijn echt besproken, ook nog niet alle onderwerpen waarvan medewerkers binnen UVIT en u als CNV-leden hebben aangegeven die van groot belang te vinden, zoals `het nieuwe werken' , regelingen rond hypotheek en ziektekostenverzekeringen en versterking van de employability van medewerkers. CNV Dienstenbond blijft zich inzetten voor deze en alle andere zaken die er voor moeten zorgen dat wanneer het zo ver is dat er een bedrijfs-cao voor heel het nieuwe Univé komt, dat een goede cao is!

Contact
Over de voortgang van het hele onderhandelingsproces stemt uw CNV-onderhandelaar, bestuurder Jolien Dekker
(j.dekker@remove-this.cnvdibo.nl), voortdurend af met de kaderleden in de CNV-bedrijfsledengroep. Zij zijn de ogen en oren van CNV Dienstenbond binnen UVIT en denken actief mee. Zij staan natuurlijk ook open voor al uw vragen en opmerkingen en zijn, naast nieuwsbrieven van CNV Dienstenbond als deze, ook een bron van informatie voor u. Wilt u dus wat weten of juist een opmerking kwijt, dan kunt u ook met hen contact opnemen. Dit zijn de BLG-leden die meedenken over de cao Univé:
Naam vestiging e-mail
Lydia van Helden Eindhoven
lydia.hoefnagels@remove-this.vgziza.nl
Martin Houben Eindhoven martin.houben@remove-this.vgziza.nl
Hans de Klerk
Nieuwegein hans.de.klerk@remove-this.vgziza.nl Gert Landzaat
Nijmegen gert.landzaat@remove-this.vgziza.nl Tjeerd Lont Assen
t.lont@remove-this.unive.nl
Mattie Peters Nijmegen mattie_peters@remove-this.vgziza.nl
Thea van der Sterren Eindhoven
thea.van.der.sterren@remove-this.vgziza.nl