Gemeente Rotterdam

Nr.44
18 maart 2009

Controles door Rotterdams Economisch Controle en Handhaving Team blijven nodig

In 2008 zijn door Rotterdams Economisch Controle en Handhaving Team (RECHT) controles bij 143 middenstanders uitgevoerd waarbij signalen waren dat er zaken mis waren. In totaal zijn er op 20 dagen controles uitgevoerd. Hierbij zijn 143 winkels (waaronder 44 starters) en 316 personen gecontroleerd. Er zijn 13 personen met een UWV uitkering, 18 personen met een bijstandsuitkering en 15 personen die illegaal waren of niet gerechtigd waren om te werken, aangetroffen. Ook bleek dat in 31 gevallen de administratie als slecht was aan te merken. Alle reden om RECHT in 2009 te continueren, waarbij het accent meer op winkelstraten als geheel (onder andere de Binnenweg in Delfshaven) en de avondwinkels zal liggen.

RECHT is een vervolg op de projecten Belwinkels en Dordtselaan en omgeving uit 2005 en 2006. Bij 94 % van de belwinkels en bij 50% van de winkels in de Dordtselaan en omgeving was toen van alles mis. Voor de gemeente en de landelijke partners was dit reden om het handhavingsniveau vast te houden en te borgen. In overleg met de stuurgroep Maatschappelijke Integriteit is gekozen voor de opzet van RECHT om hiermee voor een langere periode de samenwerking vorm te geven en te zorgen voor een duurzaam programma. Na een succesvolle pilot in 2007 is RECHT in 2008 gestart.

RECHT kent drie sporen
Het programma richt zich op drie soorten winkels en ondernemers. 1. Winkels met een verhoogd risico, waarvan deelgemeenten aangeven dat hier indicaties zijn dat er iets niet in orde kan zijn en die mogelijk voor overlast zorgen. 2. Ondernemers die net gestart zijn met een winkel met een verhoogd risico zoals bakkers, kappers, slagers, toko's en garages/autohandelaren. 3. Winkels in bepaalde winkelstraten die kenmerken hebben van verpaupering.

Op de 20 controledagen is 14 keer bij 123 verschillende soorten winkels in de stad gecontroleerd en op 6 controledagen is bij 20 belwinkels gecontroleerd. Bij de belwinkels was opvallend dat hier nagenoeg geen personen zijn aangetroffen die een uitkering ontvingen of illegaal waren. Dit is een duidelijke verbetering ten opzichte van de bevindingen in 2005 en 2006. Wel was bij 13 belwinkels de administratie slecht.

RECHT wordt gecoördineerd door het Regionaal Coördinatiepunt Fraudebestrijding Rotterdam Rijnmond Zuid Holland Zuid (RCF). Het RCF ondersteunt de samenwerking van gemeenten met Belastingdienst, Arbeidsinspectie, Sociale Verzekeringsbank, UWV en politie.

noot voor de redactie/