Gemeente Son en Breugel


Openbare telefooncellen weg uit Son en Breugel

Het aantal belminuten in alle openbare telefooncellen is sterk gedaald door het toegenomen gebruik van de mobiele telefoon. Dat geldt ook voor het gebruik van de telefooncellen in Son en Breugel.
---

Mede gezien de hoge kosten, exploitatie- en reparatiekosten gaat KPN twee telefooncellen aan de Nieuwstraat en de Van Gentlaan in Son en Breugel verwijderen. Dit betekent dat er geen openbare telefooncellen meer in Son en Breugel zijn.

Het college van burgemeester en wethouders stemt in met het verwijderen van de telefooncellen, omdat deze zeer weinig gebruikt worden. Als het college hier niet mee zou instemmen, dan komen de kosten voor het instandhouden van de telefooncellen voor rekening van de gemeente.

Verplichting voor KPN weggevallen

Tot 12 december 2008 was KPN wettelijk verplicht om in iedere woonkern groter dan 5000 inwoners, per 5000 inwoners één telefooncel beschikbaar te stellen. Deze verplichting is met ingang van 12 december 2008 geëindigd.

Kosten instandhouden

In het geval dat de gemeente de telefooncellen zou willen behouden, komt dat neer op een gemeentelijke bijdrage van jaarlijks 3.750,-. De opbrengsten waren in 2008 in totaal bijna

1000,-. De kosten voor het in standhouden van telefooncellen zijn erg hoog, omdat tijdens iedere jaarwisseling ongeveer 1 op de 3 cellen door vandalen wordt vernield.