Volker Wessels Stevin NV

PERSBERICHT

Rotterdam, donderdag 19 maart 2009

Jaarcijfers VolkerWessels over 2008:

Solide jaar met tevredenstellende resultaten

Kernpunten

· Bedrijfsopbrengsten nemen met 565 miljoen toe tot een niveau van 5.393 miljoen (2007: 4.828 miljoen);

· Nettowinst bedraagt 141,9 miljoen (2007: 145,9 miljoen);
· Resultaat voor interest, belastingen en amortisatie (EBITA) stijgt naar 210,4 miljoen (2007: 209,4 miljoen);

· De orderportefeuille ultimo 2008 bedraagt 5.766 miljoen (2007: 5.870 miljoen).

2008 Was voor VolkerWessels een solide jaar met tevredenstellende resultaten in vrijwel alle bedrijfsonderdelen. De bedrijfsopbrengsten namen toe met 565 miljoen, een groei van 11,7%, waarvan 10,6% autonoom, tot 5.393 miljoen door een positieve ontwikkeling van de onderneming. De winst lag op vrijwel gelijk niveau met 2007. De winstgroei bleef achter bij de omzetontwikkeling door hogere materiaalkosten en capaciteitsdruk in vooral de eerste 9 maanden van 2008.

Daarnaast was 2008 voor wat betreft de algemene economische vooruitzichten en daarmee ook voor VolkerWessels een jaar van omslag en verandering. Werden voorgaande jaren nog gekenmerkt door overspannen marktsituaties, in de tweede helft van 2008 is zichtbaar geworden dat er sprake was van een wereldwijde economische terugval. Door de kredietcrisis is ook de terughoudendheid van banken in de financiering van bedrijven en projecten van negatieve invloed geweest. Opgestarte projecten zijn stil komen te liggen door gebrek aan financiering bij opdrachtgevers, of projecten zijn uitgesteld of geannuleerd door financieringsproblemen bij afnemers of opdrachtgevers. In vooral het laatste kwartaal van 2008 is dit effect ook binnen de bouw- en vastgoedactiviteiten van VolkerWessels merkbaar geworden. Hoewel deze ontwikkelingen slechts beperkt hun invloed hebben gehad op de resultaten van VolkerWessels in 2008, zijn ze wel van belang voor het concern in 2009.

In 2008 hebben de veranderende economische vooruitzichten voor VolkerWessels geleid tot een verscherping van de aandacht voor de beheersing van risico's bij het aangaan van nieuwe projecten, een verdere verscherping op de sturing en aandacht voor werkkapitaalbeheer, een scherpe monitoring van aanwezige capaciteit in relatie tot de bezettingsgraden en, waar mogelijk, kostenreducties.

Het veranderde economisch klimaat biedt ook kansen. Verder bieden de gezonde financiële positie, de orderportefeuille en de grote diversiteit in activiteiten van VolkerWessels een goed fundament om de kansen in de komende jaren te benutten.

Speerpunten van het beleid van VolkerWessels zoals duurzaamheid, innovatie, veiligheid en talentontwikkeling blijven onverkort hoog op de agenda staan. VolkerWessels zal geen concessies doen waar het gaat om deze belangrijke onderwerpen.


---




De bedrijfsopbrengsten over de jaren 2008/2007 zijn als volgt te specificeren:

Naar sectoren

(in miljoenen euro's) 2008 % 2007 %

Bouw en Vastgoed Nederland 1.969 34 1.701 33 Civiel, Wegen en Spoor Europa 2.287 39 2.002 39 Infratechniek en Telecom 1.043 18 914 18 Infrastructuur en Gebiedsontwikkeling
USA/Canada 202 4 223 5 Toelevering en Dienstverlening 303 5 265 5 Niet gealloceerd 6 - 5 -

Totaal 5.810 100 5.110 100

Af: Intercompany - 417 -282 Bedrijfsopbrengsten 5.393 4.828

Resultaat

EBITA 210,4 209,4 Netto resultaat 141,9 145,9

Gang van zaken
Bouw en Vastgoed Nederland
Terwijl de marktomstandigheden in de loop van het jaar snel verslechterden in de markt voor bouw en vastgoed, was er voor VolkerWessels in 2008 toch sprake van een grote productie. De autonome omzet in de sector Bouw en Vastgoed Nederland steeg ten opzichte van 2007 met 268 miljoen. Door de omvangrijke orderportefeuille in de sector was er nog steeds sprake van forse druk op de beschikbare capaciteit. Pas in het laatste kwartaal hebben de inmiddels snel gedaalde grondstofprijzen een merkbaar effect gesorteerd op de materiaalkosten en is de capaciteitsdruk afgenomen. Ondanks de goed gevulde orderportefeuille van 3 miljard wordt voor het komend jaar rekening gehouden met een krimpend bouwvolume omdat investeringen in vastgoed door woonconsumenten, bedrijven en beleggers in 2009 naar verwachting afnemen ten opzichte van voorgaande jaren.

Civiel, Wegen en Spoor Nederland
De activiteiten van VolkerWessels in Nederland in de sectoren civiel, wegen en spoor hebben in 2008 een wisselend beeld laten zien. Door het grote aantal werken, zowel klein als groot, presteerde het marktsegment wegen tot tevredenheid, ondanks dat de prijsdruk groot blijft. Ook het segment beton- en waterbouw scoorde voldoende, ondanks de nog altijd aanwezige prijsdruk. Bij het marktsegment spoor stond het resultaat opnieuw onder druk als gevolg van een lager werkaanbod en lagere aanbiedingsprijzen.
De overheid heeft besloten dat op 30 locaties versneld spitsstroken en andere wegverbredingen kunnen worden aangelegd. Hiermee wordt in 2009 begonnen. Voor VolkerWessels biedt deze versnelling goede vooruitzichten voor de orderportefeuille. Voor alle sectoren waar VolkerWessels op het gebied van infrastructuur in Nederland actief is, zijn de toekomstige marktkansen positief. Voor de Nederlandse spoormarkt zijn de vooruitzichten voor 2009 niet zo gunstig ten gevolge van het lage werkaanbod. De gewijzigde marktomstandigheden hebben in 2008 geleid tot het aanpassen van de organisatie.

Civiel, Wegen en Bouw Europa

De Britse werkmaatschappijen van VolkerWessels presteerden in 2008 volgens verwachting. De grootste onderneming, Fitzpatrick, liet opnieuw een goed resultaat zien. De beton- en waterbouwactiviteiten verliepen ook succesvol, terwijl de bouwdivisie een hogere omzet realiseerde dan geprognosticeerd maar wel het resultaat zag achterblijven door negatieve resultaten op een bouwproject in de Midlands en door tegenvallers bij de bouw van appartementen in Gibraltar.
---





Infratechniek en Telecom

De resultaten van de bedrijven in de sector Infratechniek en Telecom waren bevredigend. Dit is vooral het gevolg van de betere prestaties in de segmenten Kabels en Leidingen, Installatietechniek en Telecom. De resultaten in het segment verkeerstechniek bleven iets achter bij de verwachtingen. De orderportefeuilles van alle bedrijven in deze sector zijn goed gevuld.

Infrastructuur en Gebiedsontwikkeling USA/Canada

Met uitzondering van de landdevelopment activiteiten hebben de Canadese bedrijven van VolkerWessels opnieuw goed gepresteerd in 2008. De divisie infrastructuur, gericht op de aanleg van wegen en watergerelateerde werken, zoals rioolwerkzaamheden, boekte eveneens goede resultaten. Door tegenvallers bij landdevelopment in Canada lag het totale resultaat onder het niveau van 2007. Ondanks de sterk teruglopende markt werd er in landdevelopment toch nog een klein positief resultaat gerealiseerd. Landdevelopment en de daaraan gerelateerde werkzaamheden staan in Canada duidelijk minder onder druk dan in de Verenigde Staten. Voor 2009 wordt daarom gerekend op een licht herstel van de markt.

De Amerikaanse activiteiten hebben, ondanks goede resultaten in de segmenten civiel en infrastructuur, het jaar met een negatief resultaat afgesloten. De bedrijven die zich bezighouden met landdevelopment zagen zich geconfronteerd met stagnerende grondverkopen en oplopende financieringskosten. De verkoop van bouwkavels lag in het verslagjaar zo goed als stil, mede omdat de banken geen financieringen verstrekten. Op zijn vroegst verwacht VolkerWessels in 2010 enig herstel in deze markt.

Toelevering en Dienstverlening

De sector Toelevering en Dienstverlening heeft in 2008 kunnen profiteren van de situatie waarbij veel bouwbedrijven de grenzen van hun capaciteit hadden bereikt. Dit betekende niet alleen een hoge bezettingsgraad bij de verhuur van materieel, maar dat de toeleverende bedrijven ook zelf op volle capaciteit konden produceren. De resultaten van de (industriële) toeleveringsbedrijven, de maritieme activiteiten en de materieeldiensten waren als gevolg van de positieve marktomstandigheden boven verwachting.

Acquisities

De in 2008 afgeronde acquisities betreffen:


· Bruil B.V. in maart 2008, een bedrijf gespecialiseerd in vooral regionale wegenbouw;
· M.J.O. Holding B.V. (Oomen), een onderneming gespecialiseerd in onder andere rioolinspecties en ­onderhoud;

· Timmer-Verzijl B.V., een onderneming actief in de grond-, beton- en wegenbouw en gespecialiseerd in sloopwerkzaamheden;

· Het resterende 50%-belang van de aandelen GrantRail Ltd, een onderneming gespecialiseerd in spoorwegbouw en vernieuwbouw in het Verenigd Koninkrijk.

Vooruitzichten 2009

De snel verder verslechterende economische omstandigheden en de stagnatie die is opgetreden in vooral de bouw- en vastgoedmarkt ten gevolge van het ontbreken van adequate financieringsmogelijkheden en consumentenvertrouwen, maken dat VolkerWessels in 2009 opereert in volatiele en onzekere marktomstandigheden. Vanwege deze onzekere omstandigheden wordt voor 2009 geen raming van de resultaten afgegeven. Vooral de resultaten in de Nederlandse bouw- en vastgoedactiviteiten en de daaraan gerelateerde toeleveringsindustrie zullen onder druk staan. Hier tegenover staat dat stabiele resultaten worden verwacht in de infrastructuuractiviteiten van VolkerWessels.

Jaarverslag
Het jaarverslag is in gedrukte vorm gereed eind april 2009 en vanaf medio maart 2009 beschikbaar via de website van de onderneming.


---