Regie Der Gebouwen - Officiële opening vann het nieuwe gerechtsgebouw Academia (Kasteelplein 11 te 2300 Turnhout)

19/03/2009 11:00

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

Op 19 maart 2009 wordt het nieuwe gerechtsgebouw Academia te Turnhout officieel geopend in aanwezigheid van de vertegenwoordiger van Vice-Eerste Minister en voogdijminister van de Regie der Gebouwen Didier Reynders en Minister van Justitie Stefaan De Clerck en andere prominenten.

De Regie der Gebouwen zorgde voor een nieuw functioneel gebouw waarin het vredegerecht, de jeugdrechtbank, de arbeidsrechtbank en het arbeidsauditoraat zetelen. De verschillende gerechtelijke diensten in Turnhout zijn gecentraliseerd in en rond het kasteel van de Hertogen van Brabant.

Het relatief compacte en bescheiden gebouw is harmonieus geïntegreerd in het stedelijk weefsel. De 2 hoekvolumes van het gebouw verwijzen naar de historische torens van het kasteel. De overige gevels zijn voorzien van een hellend zinken dak. Aan de Warandestraat is het dakvolume bewust lager gehouden om aan te sluiten bij het overheersend gabarit van de nabije gebouwen. Buiten het bakstenen metselwerk, de zinken bedaking, de natuurstenen sokkel en dorpels zijn in de gevel het houten buitenschrijnwerk en de smeedwerken borstweringen kenmerkend. Deze natuurlijke elementen (hout/natuursteen) zijn tevens in het interieur toegepast, bij wijze van bevloering, het parket en binnenschrijnwerk.

Het gerechtsgebouw bevat 2 ondergrondse niveaus, 4 bovengrondse bouwlagen en een kleinere technische bouwlaag. De ondergrondse niveaus zijn als archiefruimte ingericht. De bovengrondse bouwlagen omvatten de verschillende publieke functies met het accent op het gelijkvloers. Hier bevinden zich 2 zittingszalen, een personeelsrefter, een bibliotheek voor de verschillende rechtbanken en de spreekkamers voor de advocaten.

Via de inkomsas treedt men binnen in het centrale atrium met een vide over de volledige hoogte van het gebouw wat een aangename architecturale ervaring en ruimtegevoel geeft. De circulatiegangen van de drie verdiepingen lopen rond de vide van het atrium zodat men via de binnenramen overal een uitkijk krijgt op het atrium met glazen dak. Het gebouw is volledig symmetrisch en gemoduleerd opgebouwd rond deze centrale ruimtelijke kern die fungeert als "salle des pas perdus".

Centraal in het atrium heeft een kunstwerk "Rinco Unico" (een neushoorn van koper en glas) van Bert van Ransbeeck een plaats gevonden.

Het zenitale licht van de binnenpatio wordt ten volle benut door binnenramen en binnenzichten vanuit de aangrenzende lokalen en gangen. Deze binnenzichten verbinden de verschillende verdiepingen met elkaar, hetgeen de onderlinge relaties van de rechtbanken bevordert.

De eerste verdieping herbergt het Vredegerecht en de Jeugdrechtbank; op de tweede verdieping is de Arbeidsrechtbank gehuisvest en op niveau 3 bevindt zich het Arbeidsauditoraat. De vierde verdieping wordt ingenomen door de stookplaats en de ruimten voor de luchtgroepen.

Dankzij de niet-dragende scheidingswanden zijn de kantoren/gangen moduleerbaar waardoor het gebouw in de toekomst gemakkelijk kan aangepast worden voor nieuwe behoeften.

Technische fiche:

Eigenaar: Belgische staat

Bouwheer: Regie der Gebouwen

Eindgebruiker: FOD Justitie (vredegerecht, jeugdrechtbank, arbeidsrechtbank, arbeidsauditoraat)

Architect: Architectuur Atelier i.s.m. de Regie der Gebouwen

Veiligheidscoördinatie: CVMC

Studie HVAC en elektriciteit: Studieburo De Klerck n.v.

Studie stabiliteit: Groep Infrabo

Aannemer Gesloten ruwbouw en afwerking: Heijmans Bouw n.v.

Aannemer Elektriciteit: Fabricom GTI n.v.

Aannemer Liften: Coopman n.v.

Aannemer Telecommunicatie: Dolmen NP Entreprise Communications Belgium n.v.

Duur der werken: januari 2005 - december 2007

Bruto-oppervlakte: 4 929,51 m²

Kostprijs: 8,5 miljoen euro

Johan Vanderborght

Woordvoerder

Regie der Gebouwen

Gulden Vlieslaan 87 bus 2

1060 Brussel

Tel.: +32(0)2-541 65 05

Fax: +32 (0)2-541 65 01

Mobile: 0479/31 26 91

www.regiedergebouwen.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel