Partij van de Arbeid

Den Haag, 19 maart 2009

Vragen leden Dijsselbloem (PvdA) en Van Toorenburg (CDA) aan de Minister van Wonen, Wijken en Integratie

over het verzamelen van portfoliobewijzen voor de inburgering


1. Klopt het dat inburgeringsplichtige inburgeraars 30 zogenaamde portfoliobewijzen moeten verzamelen als onderdeel van het inburgeringsexamen?


2. Zijn daarbij betrokken instanties, zoals gemeenten, huisartsen, scholen, consultatiebureaus bekend met deze portfoliobewijzen en het belang daarvan voor de inburgeraars?


3. Bent u bekend met signalen dat instanties deze bewijzen niet willen ondertekenen, omdat zij niet weten waar het precies over gaat?


4. Bent u het met ons eens dat het onwenselijk is dat inburgeraars een belangrijk onderdeel van het praktijk- examen van de inburgering niet kunnen afronden, omdat verschillende instanties weigeren hun medewerking te verlenen aan het verwerven van deze bewijzen?


5. Op welke wijze kunt u bevorderen dat betrokken instanties beter bekend worden met en medewerking verlenen aan de portfoliobewijzen?


6. Heeft u, na alle klachten over de beoordeling van de portfolio's door de IB-groep (te strikt en te traag), hierop reeds actie ondernomen? Zo ja welke en wat is daarvan het resultaat?


7. Zou de beoordeling van de portfolio's overgelaten kunnen worden aan de opleidings- en begeleidingsinstellingen zelf? Zo nee, waarom niet?


8. Welke alternatieven, anders dan het verzamelen van portfoliobewijzen, bestaan er om het praktijkexamen af te leggen? Bent u bereid om deze alternatieven te onderzoeken dan wel deze alternatieven in plaats van het verzamelen van portfoliobewijzen in te zetten voor het praktijk examen?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl