Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Arnhem, 12 februari 2009

No satisfaction.
Toneelgroep Oostpool speelt Zomergasten van Gorki in regie van Erik Whien

Toneelgroep Oostpool presenteert vanaf maart 2009 in de Nederlandse theaters Zomergasten van de Russische schrijver Maxim Gorki. Zomergasten, in regie van Erik Whien, gaat over redelijk intelligente mensen die hard over elkaar heen vallen op zoek naar de betekenis van hun leven. De speelperiode van Zomergasten is van 11 maart tot en met 16 april 2009. De première vindt plaats op donderdag 19 maart in Schouwburg Arnhem.

Gorki schreef Zomergasten in 1904 als aanklacht tegen de nieuwe generatie welgestelde en goedopgeleide mensen in Rusland die zich niet daadkrachtig als wereldverbeteraars opstelden. Het zijn dokters, advocaten, schrijvers en studenten. Meer dan de personages van Tsjechov zijn zij zich bewust van hun mogelijke rol of verantwoordelijkheid binnen hun samenleving. Des te feller zijn ze verdeeld over de zin of onzin van grote idealen. De zomergasten reizen jaarlijks naar hun vakantiehuizen in de natuur. Tijdens de talloze hapjes en drankjes en gesprekken botsen ze en schuren tegen elkaar op. Pratend, flirtend, vrijend, vechtend, vluchtend.

"We verzamelen stapels meningen... die we ons met een ongezonde snelheid toe-eigenen... en weer van de hand doen... Maar verlangens, duidelijke en krachtige en diepgaande verlangens hebben we niet.."

Erik Whien maakt met Zomergasten zijn eerste voorstelling voor de grote zaal, met het voltallige acteursensemble van de vernieuwde Toneelgroep Oostpool die in 2009 is gestart, aangevuld met gastspelers en muzikanten.

regie Erik Whien tekst Maxim Gorki bewerking Tom Blokdijk muziek William Bakker dramaturgie Inés Sauer scenografie Marc Warning lichtontwerp Casper Leemhuis kostuums Arien de Vries met Lard Adrian, Judith van den Berg, Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Joep van der Geest, Sanne den Hartogh, Ali Ben Horsting, Maria Kraakman, Kirsten Mulder, Bianca van der Schoot, Nienke de la Rive Box, Stefan Rokebrand, William Bakker (keyboards), Jens Bouttery (drums)

Erik Whien, regisseur
Vanaf 1 januari 2009 is Erik Whien, samen met Marcus Azzini, als huisregisseur verbonden aan Toneelgroep Oostpool. Hij studeerde in 2000 af aan de Toneelacademie Maastricht en was als acteur te zien in diverse producties van o.a. Els Inc., Het Zuidelijk Toneel, Teatro en Firma Rieks Swarte. Hij viel op met zijn regies Op Hoop van Zegen bij Polly Maggoo i.s.m. Oerol (2003), Richard III bij Annette Speelt (2003), Narziss&Goldmund (2007) en BERGEN (2008) bij de Toneelschuur en Huisvuil bij Huis aan de Amstel (2007). Hij regisseerde voor Toneelgroep Oostpool de hilarische zomerkomedie Allen Af (2005) en Pijlers van de samenleving (2008) en speelde daar ook in de productie Grensgevallen (2006).

Over Toneelgroep Oostpool
Toneelgroep Oostpool uit Arnhem is een van de acht grotere toneelgezelschappen van Nederland en maakt als zodanig deel uit van de basisinfrastructuur voor Nederlands theater. Het speelt in schouwburgen, vlakkevloertheaters en op locatie en brengt vijf à zes producties per jaar uit. Het heeft een eigen theaterzaal in Arnhem, Huis Oostpool. Het gezelschap kent twee huisregisseurs, Marcus Azzini en Erik Whien, die werken onder artistiek directeur Rob Klinkenberg en er is een vast ensemble van zeven jonge acteurs. Toneelgroep Oostpool is een vitaal gezelschap van een nieuwe generatie toneelmakers die hun persoonlijke thema's in relatie brengen tot de grote gebeurtenissen in een gefragmenteerde, complexe, grote wereld. Een wereld waar we greep op denken te hebben via technologie, politiek en ratio, maar die steeds weer ongrijpbaar blijkt te zijn.

Einde persbericht ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot aan de redactie
Voor nadere informatie, foto's en interviews kunt u contact opnemen met Birgit Bergman, medewerker public relations/pers van Toneelgroep Oostpool, telefoon (026) 35 390 35, birgit@toneelgroepoostpool.nl of kijk op www.toneelgroepoostpool.nl