Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Sittard-Geleen in 2010 Fairtrade!

Sittard-Geleen, 12 maart 2009 - Op woensdag avond 11 maart heeft de kick-off van Fairtrade Sittard-Geleen plaatsgevonden. Onder grote belangstelling en enthousiasme gaf wethouder Berry van Rijswijk de aftrap. Wethouder Berry van Rijswijk (Mondiaal beleid): 'Het doet ons goed dat er vanuit de ondernemers en burgers van onze stad ondanks de huidige kredietcrisis belangstelling uitgaat naar fairtrade producten, en dus naar het welzijn van de derde Wereld. Als samenleving laten wij zien dat wij ook in moeilijke tijden eerlijke handel van harte ondersteunen.'

De gemeente Sittard-Geleen heeft zich tot doel gesteld om in 2010 Fairtrade Gemeente te zijn. Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan Fairtrade. Van bedrijven tot het café om de hoek van school tot sportkantine, in supermarkt en kledingzaak. In een Fairtrade Gemeente worden veel Fairtrade producten verkocht en gebruikt. Elke gemeente, dorp of stad kan Fairtrade worden en daarmee een bijdrage leveren aan het realiseren van de Millennium Doelstellingen.

Iedereen kan een bijdrage leveren

Een bijdrage leveren kan heel eenvoudig door bijvoorbeeld fairtrade koffie in de bedrijfskantine te schenken of fairtrade kerstpakketten uit te geven. Een winkelier of horecazaak kan fairtrade producten aanbieden; denk aan wijn, bier, borrelnootjes, koffie, thee of chocolade. Inwoners kunnen een bijdrage leveren door ook af en toe een fairtrade product te kopen. Er is tegenwoordig van alles te verkrijgen en zelfs één keer per week een fairtradeproduct kopen, is al een bijdrage!

Nulmeting

Met een nulmeting heeft de gemeente onderzocht wat de huidige fairtradesituatie in Sittard-Geleen is. Daaruit blijkt dat er een basis is van winkels, horeca, bedrijven en instellingen die fairtrade een warm hart toedraagt. De komende maanden gaat de projectgroep aan de slag om dit aantal uit te breiden en zodoende de titel Fairtrade Gemeente te behalen in 2010.

St. Joepmarkt

Op de St. Joepmarkt (19 maart) kunnen bezoekers voor vragen en meer informatie en een gratis kopje fairtrade terecht bij de stand aan de Gruizenstraat.

Informatie

Voor informatie en het kenbaar maken van uw interesse kunt u terecht op via Fairtrade button of een mail aan .