Gemeente Duiven


Dag van de Leerplicht in regio Arnhem over kwalificatieplicht

Donderdag 19 maart is de 6e landelijke Dag van de Leerplicht. Dit jaar is het thema: School? Bekijk 't...eens anders! In de regio Arnhem richt de dag zich op leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs. Hier is het onderwerp de kwalificatieplicht: de plicht voor jongeren zonder havo, vwo- of mbo2-diploma om tot hun achttiende een volledig onderwijsprogramma te volgen. Vier studententeams gaan met elkaar in debat op de regionale opleidingscentra A12 en Rijn IJssel. In de MBO-regio Arnhem zijn drie leerplichtconsulenten aangesteld om te bereiken dat jongeren de kwalificatieplicht nakomen.

De debatten worden geleid door Hester Macrander. Een jury onder leiding van de wethouder van onderwijs Willem Hoeffnagel (op Rijn IJssel in Arnhem) en wethouder Kock (op ROC A12 in Velp) beoordeelt wie het beste team en de beste debater is. De debatten worden ingeleid met een optreden van New Arts over de kwalificatieplicht.

Leerplichtwet
De Leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien jaar worden volledig leerplichtig zijn. Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat iedere jongere tot de achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moet volgen, behalve als hij of zij al een startkwalificatie bezit (een havo-, vwo- of mbo2-diploma). De kwalificatieplicht is in augustus 2007 ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.