Gemeente Barendrecht

Donderdag 19 maart
Dag van de leerplicht: Bekijk 't... eens anders

BARENDRECHT (maandag 16 maart 2009) ­ Op donderdag 19 maart vindt de zesde landelijke Dag van de Leerplicht plaats. Leerlingen, ouders en leerkrachten staan dan stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te behalen. In Barendrecht deden groepen 8 van de basisscholen mee aan een ontwerpwedstrijd. Op deze dag maakt Wethouder Van Deursen (onderwijs) bekend wie de prijswinnaars zijn. Bij het voortgezet onderwijs wordt 's ochtends een laatkomers-actie gehouden. Op scholengemeenschap Calvijn, vestiging Groene Hart, en het Dalton College vinden onder voorzitterschap van Van Deursen debatten tussen leerlingen plaats.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) organiseert sinds 2004 jaarlijks een landelijke Dag van de leerplicht. Dit jaar is het thema 'School? Bekijk 't... eens anders!'(TM) Met diverse acties in het hele land wordt erop gewezen dat naar school gaan niet alleen een plicht is, maar vooral ook erg leuk.

Frisse ideeën voor duurzame, milieuvriendelijke scholen De gemeente Barendrecht vroeg kinderen uit de groepen 8 van de Barendrechtse basisscholen om eens anders naar hun eigen school te kijken. Leerlingen maakten ontwerpen aan de hand van het onderwerp 'Hoe zouden jullie je eigen school duurzamer en milieuvriendelijker kunnen maken?'. Van Deursen is blij verrast over het resultaat: 'Je kan goed zien met hoeveel plezier er op school aan gewerkt is. Het brengt ons op nieuwe ideeën!' De ontwerpen zijn van maandag 16 tot en met donderdag 19 maart te zien in de hal van het gemeentehuis. De winnaars gaan niet met lege handen weg. De eerste prijswinnaars gaan gezamenlijk op pad voor een leerzaam dagje uit. De tweede prijs is een uur les van een milieuspecialiste van de gemeente.

Leren: plicht of recht?
Op diverse locaties wordt deze dag gecontroleerd of leerlingen van het voortgezet onderwijs op tijd op school zijn. Degenen die te laat komen worden hierop aangesproken door de wethouder en leerplichtambtenaren van de gemeente. Op Calvijn (Groene Hart) en het Dalton College discussiëren leerlingen over leerplicht en leerrecht. Wethouder Van Deursen leidt de debatten in goede banen.


Noot voor redacties


Gemeente Barendrecht