Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

AANWINSTEN VOOR HET PALEIS

Vanaf donderdag 19 maart aanstaande presenteert Paleis Het Loo een selectie uit de recente aanwinsten. Het museum is erin geslaagd het afgelopen jaar, ondanks de economisch moeilijker tijden, de collecties uit te breiden met een aantal bijzondere schenkingen, aankopen en bruiklenen. De meest spectaculaire aanwinst is een stel zilveren wandarmen uit circa 1690, afkomstig van koning-stadhouder Willem III en Mary II, de eerste bewoners van Paleis Het Loo.

De 17de-eeuwse zilveren wandappliques (kaarsenhouders) komen uit het oorspronkelijke bezit van koning-stadhouder Willem III en Mary II en werden in Engeland teruggevonden. Dankzij een bijdrage van de Stichting Collectiefonds konden zij op een veiling in Londen voor Het Loo worden aangekocht. Waardevolle bijdragen van de Stichting 't Konings Loo maakten andere bijzondere aankopen mogelijk, zoals een porseleinen schaal, oorspronkelijk behorend tot het Meissen servies van prins Willem V, en een zilveren bord met het monogram van prinses Louise, een huwelijkscadeau van koning Willem I aan zijn kleindochter in 1850.

Dankzij schenkingen uit particulier bezit werd onder meer een tekendoos van prinses Juliana uit circa 1915 verkregen. De door koningin Wilhelmina handbeschilderde tekendoos werd door de prinses in 1932 weggegeven ten behoeve van een liefdadigheidsbazaar. Erfgenamen van de koper schonken de doos aan het museum. De collecties van Paleis Het Loo werden eveneens met bruiklenen uit particuliere of museale verzamelingen verrijkt, zoals met een haarlok van de driejarige prinses Wilhelmina uit 1883 in een verguld houten lijstje. Dit kleinood was ooit in het bezit van de gouvernante van de prinses. Van een voormalige administrateur van het Koninklijk Huis werd een internationale verzameling orden en onderscheidingen verworven, die hem vanwege verdiensten tijdens en na de oorlog werden verleend. Deze en meer aanwinsten zijn te zien in de Aanwinstenkamer in de Oostvleugel van Paleis Het Loo. De Oostvleugel is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

In het Stallencomplex wordt vanaf 19 maart, in aanvulling op de tentoonstelling 'Een Koninklijk Fotoalbum, deel 10', een film vertoond met bekende Nederlanders die vertellen over hun fotomoment met leden van het Koninklijk Huis. Onder meer Paul van Vliet, Majoor Bosshardt, Dries van Agt en Erica Terpstra komen aan het woord.

Paleis Het Loo Nationaal Museum

Postadres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn. Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur.

NB. de Oostvleugel is geopend van 13.00-17.00 uur. Gesloten maandag, tenzij een feestdag. NB. Vanwege de viering van Koninginnedag in Apeldoorn is Paleis Het Loo op 30 april as. de gehele dag voor publiek gesloten. Entree E 10,00 p.p., 6 t/m 17 jr. E 3,00 p.p., t/m 5 jr. en MK gratis; ANWB (Show your Card!) geldig. Routebeschrijving A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen. Navigatieadvies: Amersfoortseweg (7313 AA).
Openbaar vervoer Station Apeldoorn, buslijn 102, halte Paleis Het Loo; buslijn 5 (Berg en Bos), 10 (Kerschoten) en 96 (Vaassen), halte Gedenknaald. Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl
Persinformatie PR & Marketing, 055-5772463

---- --