Ingezonden persbericht



Donderdag 19 maart 2009 20.00 uur, Bibliotheek Monnickendam

NIJHOFF, VERBLUFFENDE KUNSTENAAR
Met Nijhoff-kenner en -bewonderaar Hans van den Bergh

De dichter Martinus Nijhoff heeft als geen ander de verscheurdheid van de twintigste-eeuwse mens blootgelegd in zijn werk. Op deze avond geeft emeritushoogleraar Nederlandse letterkunde Hans van den Bergh een introductie op zijn werk en voorziet hij zijn meest kenmerkende gedichten van commentaar. Dat doet hij aan de hand van uitgereikte gedichten.
Er is ook volop ruimte voor een gedachtewisseling met de zaal over Nijhoffs poëzie.

'Ik ging naar Bommel om de brug te zien.' Dat is misschien wel de bekendste eerste regel uit de Nederlandse poëzie. Maar Nijhoff schreef meer bekende beginzinnen, zoals 'Een geur van hoger honing' uit het 'Het lied der dwaze bijen'. Martinus Nijhoff maakte deel uit van de generatie van 1918, die in de jaren na de Eerste Wereldoorlog verantwoordelijk was voor een vernieuwing in de Nederlandse literatuur. Nijhoffs poëzie was richtinggevend voor zijn generatie en de daarop volgende generaties.

Hans van den Bergh behoeft nauwelijks introductie voor wie regelmatig de literaire avonden van Areópagus bezoekt. Van den Bergh is een begenadigd en meeslepend spreker. Hij was universitair hoofddocent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de UvA en later hoogleraar Cultuurwetenschappen. Zijn hoofdspecialisme is de poëzie van het fin de siècle en de nawerking daarvan.

Zaal open 20.00 uur, aanvang 20.30 uur.
Toegang gratis, Aréopagus-bus bij de uitgang.

Over Areópagus
Areópagus is het centrum voor kerk, cultuur en samenleving in Waterland (en de rest van de wereld). Zie www.areopagus.nl.


---

Noot voor de redactie,