Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws

Cohen op pad naar slachtoffers terreurdreiging

19-03-2009 * Burgemeester Cohen zal alsnog met de slachtoffers van de terreurdreiging van vorige week in Zuidoost gaan praten. Cohen zegt in hoge mate te betreuren dat deze mensen onterecht als dader zijn bestempeld. SP-fractievoorzitter Remine Alberts: "Het optreden van de burgemeester rond de terreurdreiging kan ik op basis van de beschikbare informatie niet afkeuren. Toch zijn hier mensen onterecht de dupe van geworden. Dat de burgemeester nu met hen gaat praten is dan ook zeker terecht."
Remine Alberts
Een raadscommissie ondervroeg donderdag de burgemeester, hoofdcommissaris van politie Welten en hoofdofficier van justitie Bolhaar over de terreurdreiging rond IKEA in Zuidoost vorige week. De commissie richtte zich vooral op de vraag waarom Cohen zijn excuses niet wenste te maken aan de naar nu is gebleken onschuldige arrestanten. "Een slachtoffer van een roofoverval, waarbij een pistool is gebruikt, krijgt direct slachtofferhulp. In dit geval is het de overheid die huizen is binnengedrongen en pistolen op mensen heeft gericht. Als die mensen onschuldig zijn, hebben zij ook recht op intensieve nazorg", zei Alberts.

Het SP-raadslid zei ook tegen de burgemeester dat het melden van de Marokkaanse achtergrond van de arrestanten op sommigen in de samenleving een stigmatiserende werking heeft. Zeker nu deze arrestaties onterecht bleken te zijn, is het melden hiervan buitengewoon ongelukkig geweest. Alberts: "We moeten ervoor uitkijken dat niet een hele groep mensen onterecht in de hoek gezet wordt waar deze klappen vielen."