Gemeente Loenen aan de Vecht


Openbare hoorzitting over wetsvoorstel herindeling op 20 maart 2009

Eerder is melding gemaakt van het door Het Kabinet, na ontvangst van het advies van de Raad van State, toezenden van het voorstel van wet tot samenvoeging (=herindeling) van de gemeenten Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen en Loenen aan de Tweede Kamer (voorstel van wet TK 31840).

De voorbereiding van de behandeling wordt gedaan door de `commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)' .

Momenteel loopt de schriftelijke procedure. Daarin kunnen belanghebbenden schriftelijk reageren op het wetsvoorstel, waarna de commissie zal besluiten over de verdere procedure. De commissie zal, zo is nu bekend geworden, op vrijdag, 20 maart 2009 een bezoek aan dit gebied brengen en op diezelfde dag een openbare hoorzitting houden.

Gemeenten kunnen daarbij, bij monde van een college- èn een raadsdelegatie (afzonderlijk), inspreken. Aan afzonderlijke fracties of partijbesturen zal geen spreektijd worden toegekend. Ook organisaties kunnen inspreken. Wanneer gemeenten en organisaties van dat inspreekrecht gebruik willen maken moet dat in de schriftelijke reactie worden aangegeven. De commissie bepaalt vervolgens aan welke organisaties op de hoorzitting spreektijd wordt toegekend. De commissie ruimt wel graag spreektijd in voor personen, die namens een georganiseerd maatschappelijk verband spreken, maar zeker niet aan individuele burgers, die spreken op persoonlijke titel. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen bedraagt de spreektijd maximaal tien minuten. Binnen deze tijd kan een korte toelichting op de schriftelijke reactie worden gegeven en kunnen vragen worden beantwoord van de leden van de commissie.

Schriftelijke reacties kunnen tot uiterlijk 27 februari 2009 worden ingezonden aan de griffier van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ir. G.F.C. van Leiden, Postbus 20018, 2500 EA Den Haag of via E-mail: cie.bzk@tweedekamer.nl. In de reactie moet melding worden gemaakt van het nummer van het wetsvoorstel (TK 31840).