PERSUITNODIGING: Nieuw onderzoek effect biofysische geneeskunde

18/03/2009 10:16

Reputatiegroep

Op het congres 'Samen genezen', dat op vrijdag 20 maart aanstaande in de Utrechtse Jaarbeurs plaatsvindt, staat de effectiviteit van complementaire geneeskunde centraal. Het doel van de organiserende Artsenvereniging voor Biofysische geneeskunde en Bio-informatietherapie (ABB) is meer nuance te krijgen in het debat over complementaire geneeskunde. In dit kader worden de resultaten gepresenteerd van een lopend pilotonderzoek naar het effect van biofysische behandeling. Daarnaast treden op het congres international vermaarde sprekers op als drs. Pim van Lommel, Dr. Masuru Emoto, prof. Dr. Fritz-Albert Popp en prof. Dr. Ervin Làszló. Het pilot-onderzoek toont aan dat biofysische geneeskunde een positief effect heeft op de kwaliteit van leven van de patiënt.

Dr. Marij Schüsler-van Hees doet wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van biofysische behandelmethoden. Hiervoor wordt een onderzoeksmethode gebruikt waarmee gekeken wordt wat het effect is van de biofysische behandeling op de kwaliteit van leven van de patiënt. De patiënt wordt gedurende 12 maanden gevolgd om te kijken of het effect blijvend is.

In dit onderzoek wordt niet alleen de verandering van de kwaliteit van leven van de behandelde patiënt gemeten, maar ook van een groep controlepatiënten.

Naast de verandering in de kwaliteit van leven zoals die door de patiënt gepercipieerd wordt, is het unieke in dit onderzoek dat de arts, los van de patiënt ook de gezondheidstoestand van de patiënt scoort op een aantal vaste momenten in de loop van 12 maanden.

Voor de pers wordt het pilotonderzoek toegelicht op vrijdag 20 maart om 10.30 uur in de Jaarbeurs (Beatrixzaal). Hierbij wordt inzicht geboden in de gezondheidsscores van de patiënt. Het onderzoek laat een duidelijke verbetering in de kwaliteit van leven van de behandelde patiënten zien. Zowel voor de totale populatie als voor een aantal subgroepen zoals vrouwen en mannen is er een duidelijk verband tussen de verbetering van de kwaliteit van leven van de patiënt en de ziektescore van de arts.

Dr. Marij Schüsler-van Hees, gepromoveerd in de wis- en natuurwetenschappen, apotheker van opleiding en directeur van onderzoeksbureau Soffos is gespecialiseerd in wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van medische behandelmethoden.

Samen genezen wordt georganiseerd door de Artsenvereniging voor Biofysische geneeskunde en Bio-informatietherapie (ABB). Leden van de ABB zien een toenemend aantal patiënten met chronische klachten en pijnen. Door de integrale benadering (lichamelijk, geestelijk en stofwisseling/ chemie) ervaart 80 procent van de patiënten na behandeling of therapie een aantoonbare afname van de klachten en kunnen ze sneller weer aan het werk of stoppen met medicijnen. Niet-reguliere geneeskundige praktijken zijn daarmee een belangrijke aanvulling op de reguliere zorg.

Het aanbod en de toegankelijkheid van complementaire geneeskunde voor de Nederlander is de laatste jaren sterk verbeterd. Artsen met een praktijk voor biofysische geneeskunde en bio-informatie therapie werken waar mogelijk samen met bijvoorbeeld huisartsen, die steeds vaker patiënten met chronische klachten doorsturen (200.000 consulten per jaar). De artsenvereniging ABB verwacht dat de groei van en de belangstelling voor complementaire geneeskunde in Nederland de komende jaren verder doorzet.

Door de emancipatie van de patiënt neemt de vraag sterk toe.

Op het congres ' Samen genezen' worden artsen, therapeuten, hulpverleners, verpleegkundigen, maar ook patiënten in staat gesteld kennis uit te wisselen en een nieuw en ander zicht te krijgen op de nieuwste (complementaire) therapieën. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de effectiviteit van behandelingen en de gezondheidsbeleving van de patiënt.





http://WWW.SAMEN-GENEZEN.NL