Gemeente Dongeradeel


Prinselijk paar, politici en ambtenaren doen in Dongeradeel mee aan MADD

Het is bijna zover. Op vrijdag 20 maart opent staatssecretaris Jet Bussemaker de 5e editie van Make A Difference Day (MADD). Samen met VARA-presentator Sander de Heer gaat zij als eerste klussen tijdens de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Leden van het Koninklijk Huis waaronder de Koningin, Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima, gaan meedoen aan MADD 2009. Maar ook ministers, staatssecretarissen en lokale politici gaan aan de slag. Op 20 en 21 maart worden nu al 50.000 mensen gezocht die de handen uit de mouwen willen steken voor meer dan 1.400 klussen bij maatschappelijke organisaties. MADD is een initiatief van het Oranje Fonds, MOVISIE en Vereniging NOV.

Vrijwilliger voor één dag

Vrijdag en zaterdag a.s. is het ook in Dongeradeel Make A Difference Day: De Grootste Vrijwilligersactie van Nederland. Verschillende vrijwilligersorganisaties in de gemeente bieden klussen aan via www.madd2009.nl. Voor de organisatie, werving en publiciteit m.b.t. de klussen worden de organisaties ondersteund door de vrijwilligerscentrale van het Bolwerk. Zo kan heel Dongeradeel kennis maken met vrijwilligerswerk. Wordt u ook, net als duizenden andere Nederlanders vrijwilliger voor één dag?

Koninklijk bezoek

Heel bijzonder is wel, dat op 20 maart a.s. prins Bernhard en prinses Annette vrijwilligerswerk komen doen bij de extra Fundag van Fawaka, bij SWD Het Bolwerk in Dokkum. De prins en zijn vrouw zullen helpen bij het serveren van een maaltijd en de bijbehorende drankjes aan de jonge mantelzorgers. En daarmee houdt het nog niet op. Ook burgemeester Waanders en wethouder Willemsma komen hun steentje bijdragen. Zij halen fawaka-jongeren die in Dongeradeel wonen van huis en brengen ze naar de Fundag. Daarna bereiden zij, samen met de persoonlijk secretaresse van het prinselijk paar, een deel van de maaltijd. De Fawaka-fundag zou niet mogelijk zijn zonder de inzet van de vele vaste maar niet zo beroemde vrijwilligers, die de jongeren ophalen en weer thuisbrengen en begeleiding bieden bij de activiteiten.

Wilt u meedoen?

MADD

In Dokkum e.o. zoeken we nog een paar MADD-vrijwilligers:


- Bij Speelotheek de Speeldoos komt CDA-raadslid Greetje Schoorstra-Boeijenga helpen bij het uitruimen van de speelgoedkasten en het schuren en schilderen van sierlatten. Er zullen ook vaste vrijwilligers aan de klus werken, maar een paar vrijwilligers voor 1 dag kunnen er nog wel bij.


- Stichting Friese Draaiorgelvrienden kan nog een vrijwilliger gebruiken die vrijdagmorgen met de orgelman meegaat en in het voorspelde voorjaarszonnetje de binnenstad van Dokkum muzikaal opfleurt.


- VluchtelingenWerk Noord Nederland speelt vrijdagmorgen in de hal van het gemeentehuis in Dokkum het spel "Fort Europa". Zo wordt op een speelse manier voorlichting gegeven. Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u ook wel eens een beetje ervaren wat een vluchteling zoal meemaakt? Meld u gerust aan of schuif vrijdag aan. Er is nog plaats voor meer spelers. CDA-raadslid Marjan Dreves-Veer ging u voor en zal het spel mee-spelen, net als een groep medewerkers van het WMO-loket.


- Showband Domuko heeft een clubgebouw aan de van Kleffenstraat, naast de Groen van Prinstererschool. Het valt nu iets teveel op tussen de bomen van de mooie groen zone. De Welstandscommissie heeft opdracht gegeven dit gebouw donkergroen te schilderen. Hiervoor kunnen we nog een 5 tal vrijwilligers gebruiken. Komt u tijdens MADD ook helpen schilderen en schuren? Wilt u helpen, maar kunt u niet op 20 of 21 maart? Meld u dan toch aan.


- Talant woonvoorziening de Omloop wil haar te kleine terras graag vergroten, zodat de bewoners bij mooi weer lekker samen buiten kunnen zitten. Twee jonge stratenmakers uit Dongeradeel hebben zich aangemeld om daarbij te gaan helpen. Ook de volledige FNP-fractie van de gemeenteraad gaat hierbij aan de slag. Met zijn allen steken ze niet het komende weekend, maar op 4 april de handen uit de mouwen. Voor deze klus zijn er nu genoeg vrijwilligers!


- Dier onder Dak aan de Parklaan moet nog een sleuf graven voor de buizen en leidingen, die het oorspronkelijke gebouw met de nieuwbouw moeten verbinden. Wethouder Boersma staat op 21 maart, `smorgens om 9.00 uur met zijn schep klaar. Wie steekt er een schepje mee?

Wilt u meer weten of wilt u deelnemen aan een van de klussen, neem dan voor 19 maart 12.00 uur contact op met de Vrijwilligerscentrale Het Bolwerk in Dokkum. Tel. 0519 - 292223, vraag naar Luchien Huizing, e-mail: vrijwilligerscentrale@het-bolwerk.eu
Het Bolwerk

SWD Het Bolwerk
Oranjewal 28
9101 JV Dokkum
0519-292 223
vrijwilligerscentrale@het-bolwerk.eu