Gemeente Giessenlanden


Vrijwilligers maken het verschil!

Op 20 en 21 maart wordt de grootste vrijwilligersactie van Nederland, Make A Difference Day (MADD), gehouden. Deze landelijke campagne is bedoeld om vrijwilligers voor eenmalige klussen of structurele inzet te werven.

Vrijwilligers maken het verschil, zo ook in de gemeente Giessenlanden. Mij is bijvoorbeeld bekend, dat bij Wereldwinkel de Punt in Arkel, vrijwilligers nodig zijn voor het opknappen van de tuin op zaterdag. Maar ook elders in de gemeente zijn vrijwilligers welkom om bijv. het terrein van de speeltuin onder handen te nemen, een museum op te knappen, etc. Met andere woorden: de komende dagen is het dé gelegenheid om de handen uit de mouwen te steken.

Â

Gelukkig zijn in de gemeente Giessenlanden al in grote getale vrijwilligers actief. Deze vrijwilligers zijn zeer waardevol, en verrichten werk dat in geld nauwelijks is uit te drukken. Onder andere in de gezondheidszorg betekenen vrijwilligers veel voor anderen en kunnen we gewoonweg niet zonder. Aangezien we met elkaar ouder worden dan vroeger, zijn er met name in de zorg méér vrijwilligers nodig. Met straks minimaal drie woonzorgcentra in Giessenlanden is het een uitdaging om vrijwilligers te enthousiasmeren.

Â

Het is lastig om deze te vinden, zeker onder jongeren. Goed dat scholieren een maatschappelijke stage lopen, en we daarmee werken aan de leerling als vrijwilliger van de toekomst. Goed dat er een vrijwilligersvacaturebank komt, waar vraag en aanbod van vrijwilligers samenkomt. Goed dat we een verzekering hebben voor vrijwilligers, zodat ook vrijwilligers verzekerd kunnen werken. En goed dat we samen met de gemeenten Leerdam en Zederik het initiatief âDe Overburenâ kennen. Voor als we plotseling hulp nodig hebben, en die niet binnen handbereik is. Op deze manier werken we met zân allen aan een betrokken samenleving.

Â

Landelijk is 80 % van de vrijwilligers plaatselijk actief. Ik verwacht dat dat percentage in Giessenlanden hoger ligt. Daarmee geven we aan lokaal sterk betrokken te zijn bij de maatschappij. Als gemeente staan we natuurlijk heel positief tegenover vrijwilligerswerk, o.a. via een uitgebreid aantal subsidierelaties. En sinds 2007 zijn we met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) verplicht vrijwilligers te ondersteunen. Ook in deze tijden van economische crisis kan vrijwilligerswerk werkzoekenden helpen om âweer in het zadel te komenâ. Vrijwilligers in Giessenlanden: ze maken hét verschil in onze dorpen!

Â

Hans Freije

Wethouder WMO

Â