Gemeente Pekela


Mantelzorg in de gemeente Pekela op de kaart.

Klik hier voor vergroting.

Start project Mantelzorg in de gemeente Pekela.jpg

In 2008 is op verzoek van de afdeling Welzijn van de gemeente Pekela door Thuiszorg Oosterlengte een plan ingediend om de belasting, behoeften en wensen van mantelzorgers binnen de gemeente Pekela te signaleren.

Eind 2008 is de gemeenteraad akkoord gegaan met het plan en op donderdag 26 februari jl. is het startsein gegeven voor het project Mantelzorg in zalencentrum de Snikke in Oude Pekela.

De aftrap van de informatiebijeenkomsten voor de huishoudelijk verzorgenden van Thuiszorg Oosterlengte werd gegeven door wethouder Hennie Hemmes en regiomanager Hendrik Hemminga van Oosterlengte.

De doelgroep van het project bestaat uit mantelzorgers van cliënten die van Thuiszorg Oosterlengte huishoudelijke verzorging ontvangen in de gemeente Pekela. Mantelzorgers verlenen binnen een bestaande relatie onbetaalde en informele zorg voor een hulpbehoevend familielid, vriend, kennis of buur. In totaal gaat het om ongeveer 224 cliënten. Een deel hiervan ontvangt ondersteuning van mantelzorgers.

In de informatiebijeenkomsten met de medewerkers huishoudelijke verzorging werd het begrip mantelzorg op de kaart gezet. De medewerkers namen daarnaast deel aan twee instructiebijeenkomsten over gesprekstechnieken. Cliënten en hun mantelzorgers zullen worden benaderd of zij mee willen werken aan het project. Gaan ze hiermee akkoord dan maakt de medewerker een afspraak met de mantelzorger voor een gesprek. Hierin komen de taken van de mantelzorger en de mogelijke gevolgen hiervan voor de mantelzorger aan de orde. Ook de eventuele ondersteuning die de mantelzorger wenst wordt besproken. Op deze wijze signaleeren medewerkers van Thuiszorg Oosterlengte de belasting, behoeften en wensen van de mantelzorgers. Het signaleren krijgt een vervolg in de ketenzorg rond de mantelzorger. Hierbij zijn de Steunpunten en mantelzorgconsulenten betrokken.

In een interactieve informatiebijeenkomst gaf Jannie Drenthe van de afdeling Welzijn van de gemeente Pekela het belang van het project aan. De signalerende rol van de medewerkers huishoudelijke verzorging werd extra benadrukt. Alle aanwezigen kregen vervolgens van Anne- Mein Boerema van de Bedrijfsschool een mantelzorgles volgens het door Oosterlengte ontwikkelde mantelzorglespakket.