Gemeente Leidschendam-Voorburg


Veiligheid

DSW helpt Leidschendam-Voorburg wijkteams te versterken

20 maart 2009 - De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft haar wijkteams versterkt. Negentien nieuwe medewerkers zijn gedetacheerd bij de gemeente vanuit de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en omstreken (DSW). De nieuwe medewerkers maken deel uit van de gemeentelijke wijkteams en zetten daarmee een volgende stap op de arbeidsmarkt. Naast de nieuwe detacheringsovereenkomsten heeft de gemeente ook een inhuurovereenkomst met de DSW, voor diverse projecten.

Gebruikmaken van potentieel
Wethouder Sociale zaken Gregor Rensen is tevreden over de nieuwe overeenkomst met de DSW. Dit is een goed voorbeeld van wat wij hebben afgesproken tijdens de participatietop in oktober vorig jaar. Als werkgever moet je gebruikmaken van het aanwezige potentieel. Dat kunnen ook arbeidsgehandicapten en andere mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zijn. Zij worden ten onrechte vaak over het hoofd gezien bij vacatures. De detachering voldoet ook aan twee wensen van de gemeenteraad. De raad wil meer inzet van werknemers met een arbeidshandicap, ook bij de gemeente zelf. En waar dat kan, moet gebruikgemaakt worden van de diensten van de DSW. Zoals bij onder meer schoonmaak, voorbereiding van mailingen, catering of bij beheer en toezicht.

De onlangs aangestelde medewerkers worden onder andere ingezet in Voorburg-Noord bij de nieuwe aanpak van zwerfvuil. Daarnaast worden alle gedetacheerde medewerkers ingezet bij het groenonderhoud en de straatreiniging. Sommigen zijn ingedeeld in een wijkteam, anderen werken in ploegverband ter ondersteuning van de wijkteams. De nieuwe collegas krijgen binnenkort hun nieuwe bedrijfskleding, in de huisstijl van de gemeente.

Wethouder Rensen in de kwekerij van de DSW

Wethouder Rensen, Remco Wijnia (directeur DSW) en Krijn Toet en Bart Arbouw van de afdeling Wijkbeheer bij de medewerkers van de kwekerij van de DSW. De kwekerij levert onder andere de geraniumzuilen voor de gemeente.

Onderhoud aan openbaar groen
De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft al jaren een overeenkomst met de DSW voor onder andere onderhoud aan openbaar groen. Teams van de DSW ondersteunen ook de wijkteams. De wijkteams zijn verantwoordelijk voor het dagelijkse groenonderhoud, straatreiniging en het legen van de afvalbakken. De werkzaamheden die de DSW voor de gemeente doet, zijn ruim twee jaar geleden ondergebracht in een mantelovereenkomst. De DSW voert als een soort aannemer in onze opdracht werkzaamheden uit, vertelt wethouder Beheer openbare ruimte Eppe Beimers. Dit jaar komen daar de detacheringsovereenkomsten bij. Ook bij aanbestedingen stimuleren wij dat opdrachtnemers samenwerken met medewerkers van de DSW. Via die weg zijn nu twee medewerkers van de DSW gedetacheerd bij het schoonmaakbedrijf dat werkt voor de gemeente.

De DSW voert de gemeenschappelijke regeling uit van de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Zoetermeer voor de Wet sociale werkvoorziening. De DSW zet zich in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, in het bijzonder arbeidsgehandicapten, te laten werken in een zo regulier mogelijke omgeving.